Mogerini: Vojna intervencija u Venecueli je neprihvatljiva

Vojna intervencija u Venecueli je neprihvatljiva za Evropsku uniju izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

“Kriza koja pogađa Venecuelu ima političke i institucionalne uzroke. Njeno rješenje mora biti političko, kao što mora da bude mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija, unutrašenje ili spoljne, i takvo rješenje je prihvatljivo za nas”, rekla je Mogerini tokom konferencije Savjeta bezbjednosti UN, posvećene saradnji UN sa regionalnim i subregionalnim organizacijama.

Visoka predstavnica EU je naglasila i da “rješenje ne može biti, i ne bi trebalo, biti nametnuto spolja”. “Vjerujemo da međunarodna inicijativa može pomoći se nađe miran i demokratski izlazak iz krize”, rekla je ona i dodala da je “zbog toga osnovana Međunarodna kontakt grupa evropskih i latinoamerickih zemalja, da pomogne u stvaranju uslova za politicki proces koji bi doveo do slobodnih i postenih predsednickih izbora, u skladu sa medunarodnim standardima i venecuelanskim Ustavom.”

“Čak i kada ne postoji multilateralni okvir, mi moramo da radimo na njegovoj izgradnji ili ponovnoj izgradnji”, zakljucila je Mogerini. Huan Gvaido, lider venecuelanske opozicije i predsjednik parlamenta, proglasio se privremenim predsjednikom na mitingu u glavnom gradu Karakasa 23. januara. Istog dana, Sjedinjene Države su ga priznale kao privremenog predsjednika, a zemlje Grupa Lima (bez Meksika) slijedile su ovaj primjer.

Sadašnji predsjednik Venecuele Nikolas Maduro ocijenio je ovaj potez kao pokušaj državnog udara i najavio ukidanje diplomatskih veza sa Sjedinjenim Državama. Većina država članica Evropske unije priznala je Gvaida kao privremenog predsjednika Venecuele, a Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska izrazile su podršku Maduru, prenose “Novosti.rs“.

 

Ostavite komentar: