Misteriozna smrt maloljetnice: Svekar i svekrva osumnjičeni da su je tukli do smrti?!

22.01.2022. | 17:04

Prošle su tri nedjelje od smrti maloljetne Kristine N. (16) koja se ugušila sopstvenom krvlju usljed posljedica višemjesečnog batinanja, zbog čega su uhapšeni roditelji njenog supruga (16), a i dalje nema detalja o smrti i torturi koje je ona preživjela.

Dok tužilaštvo pokušava da rasvijetli slučaj, čak sedmoro maloljetne djece uhapšenog bračnog para, a među njima i šesnaestogodišnji muž preminule djevojke, smješteni su u hraniteljske porodice, pišu Novosti.

Šta se sve dešavalo u kući u Kolubarskoj ulici u Smederevskoj Palanci u danima i nedjeljama koje su prethodile smrti djevojke, teško je naslutiti. Koliko je trajalo mučenje i kakvu torturu je preživljavala Kristina N. moralo bi da utvrdi Više javno tužilaštvo u Smederevu kao jedina državna institucija koja uopšte radi nešto na ovom slučaju.

Policija je 30. decembra pozvana jer je maloljetnica, navodno, pala s merdevina i stradala. Međutim, ispostavilo se da je umrla od nasilnih povreda za koje se sumnjiče svekar i svekrva, A. A. (33) i E. R. (34), koji su u pritvoru.

Najmanja kazna 10 godina zatvora

Zbog smrti Kristine N., nevjenčani supružnici terete se za krivično djelo nasilje u porodici sa zadesnom smrću, za koje je zaprijećena kazna od najmanje deset godina zatvora.

Da li će Tužilaštvo ostati pri kvalifikaciji policije, ili će ići na teže krivično djelo, znaće se kad bude okončana istraga i podignuta optužnica. Policija se nije oglašavala o ovom slučaju.

– Istraga je intenzivna, saslušavaju se svjedoci, provjervaju informacije koje dobijamo o višemjesečnom nasilju, a uslijediće i vještačenja kako bismo rasvijetlili čitav slučaj – kaže Ivan Konatar, viši javni tužilac u Smederevu.

– Ono što, zasada, mogu da potvrdim jeste uzrok smrti iz obdukcionog zapisnika koji je stigao u tužilaštvo. U njemu stoji da je “smrt nasilna usljed gušenja želudačnim sadržajem kome je prethodilo stanje šoka i gubitak svijesti nakon nasilno nanijetih povreda na velikoj površini tijela” – prenosi tužilac nalaz obducenata.

Ono što je frapantno u cijeloj tragediji jeste sumnja da je maloljetna djevojka iz Beograda u ovu porodicu u Palanci, gdje je živjela, dospjela prošlog ljeta, nakon što su je roditelji prodali zbog dogovorenog braka.

Da li je maloljetna djevojka bila žrtva trgovine ljudima, i šta se dešavalo od kada je stigla u porodicu na palanačkoj periferiji, trebalo bi da ustanovi istraga.

U Osnovnom sudu u Smederevskoj Palanci zvanično smo obaviješteni da je uhapšenom A. A. izričana mjera zabrane prilaska sinu, odnosno suprugu pokojne maloljetnice. Sedmoro maloljetne dece uhapšenog para, među kojima i maloljetni Š. R., suprug pokojne djevojke izmješteni su iz porodice.

– U toku je postupak kod nadležnog centra za socijalni rad u Žabarima, da bi se obezbijedio smeštaj u hraniteljske porodice za djecu koja su ostala bez roditeljskog staranja. Djeca su kod srodnika privremeno adekvatno zaštićena starateljskom zaštitom i smještajem – stoji u odgovoru Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.