Mirko o neprijatnom iskustvu: Da mi nije zazvonio telefon uletio bih medvjedu pravo u naručje

Mirko Popović iz ivanjičke Ravne Gore prije nekoliko dana doživio je ono što nikad nije mogao ni da sanja, a to je bliski susret sa medvjedom.

Neprijatno iskustvo završilo se srećno zahvaljujući slučajnosti, ali će ga pamtiti do kraja života.

“Prije desetak dana, pošao sam da obiđem komšinicu, stariju ženu i da mi nije zazvonio telefon, tačno bi mu u naručje uletio. Ispod samog puta smo se sreli. Da nije pala kiša, možda bi mečka osjetila mene ili bi je ja čuo”, kaže Popović za Info ligu Ivanjica.

Dodaje da to nije prvi put da mještani ovog kraja proživljavaju nedaće sa predatorom i kaže da mu je početkom septembra jedan od njih ubio konja nedaleko od kuće.

“Jedna komšinica je bila pošla, bila je u džipu, ali je izašao pred nju, dijete se prestravilo. Ovdje dole su nam sve jabuke polomili, šljive, poruše košnice, poruše sve. Od njega nema zaštite”, govori Mirko.

Objašnjava da medvjedi uglavnom pobjegnu kada osjete čovjeka, ali da su bliski susreti sve češći zbog rastinja kojeg u okolini nije bilo tokom posljednjih nekoliko decenija. Do napada, srećom, nikada nije došlo, a najopasnije biće, smatra Popović, kada mečka sa sobom bude vodila mečiće.

Kako se radi o zaštićenoj vrsti, medvjede, kojih je na ivanjičkim planinama sve više, nije dozvoljeno ubijati. Ipak, Mirko kaže da će svoje imanje i stoku braniti po cijenu života.

“Ja sam navikao da uveče idem od komšije do komšije ili oni dođu kod mene. Svi mještani su stariji, a nijedne puške u selu nemamo, a i da imamo, da neko ubije medvjeda moralo bi da se dokazuje, oni su zaštićene životinje. Ja ću braniti, moja imovina je ograđena, pa šta budem imao – gvozdene vile, sjekiru… Nisam plašljiv po prirodi, neće ona napasti, ali nije prijatno da znaš da imaš nekog tamo ko je jači od tebe”, objašnjava.

Kaže da su medvjedi ovaj kraj naselili prije desetak godina.

“On ovdje nema neprijatelja jačih od sebe, od ljudi je zaštićen. Svaka mečka okoti dva mečeta godišnje i svaka traži svoju teritoriju da se kreće. Javor i Golija su mali prostori za predatora, neće medvjed da napadne čovjeka, ali dešavaju se bliski susreti. Ima i šakala u zadnje vrijeme”, zaključuje Mirko.

Popović dodaje da mještani ovog kraja vuka smatraju domaćom životinjom,a medvjedi su već druga priča.

 

Ostavite komentar: