Ministar odbrane zabranio predsjedniku Hrvatske da koristi vojne resurse bez njegove odluke

Nakon višednevnog sukoba između Zorana Milanovića i Marija Banožića, ministar odbrane odlučio je prije nekoliko dana da donese odluku kojom brani Oružanim snagama Hrvatske, odnosno načelniku Generalštaba Robertu Hranju, bilo kakvo uključivanje i podršku za protokolarne aktivnosti Kancelarije predsjednika bez prethodne njegove saglasnosti, saznaje ‘N1’.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijem povodom uručenja činova kadetima, umjesto na Hrvatskom vojnom univerzitetu gdje se inače održava. Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić.

U odluci od 4. novembra stoji i da za podršku za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez saglasnosti, odnosno odluke ministra odbrane, nije dopušteno korišćenje materijalnih sredstava Ministarstva odbrane.

Takvi troškovi neće biti plaćeni iz budžeta Ministarstva odbrane u državnom budžetu Hrvatske, odnosno iz Finansijskog plana Ministarstva odbrane.

Nadalje, u odluci piše i da su za sprovođenje iste odgovorni načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, direktor Uprave za materijalne resurse i direktorka Uprave za budžet, finansije i informacijske sisteme, prenosi “N1“.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslata je državnim sekretarima, Glavnom štabu i dvjema Upravama.

Podsjećamo, ministar Banožić na sastanku vijeća za odbranu želi da razgovara i o načinu na koji Kabinet predsjednika koristi materijalne resurse Oružanih snaga, misleći pritom na često korišćenje helikopetera, ali i broda Hrvatske ratne mornarice za put u Albaniju.

„Tu sam jasnog stava, Zakon o odbrani je jasno propisao na koji se način događa upotreba i korišćenje sredstava Hrvatske vojske. Držimo se zakona“, rekao je Banožić.

 

 

Ostavite komentar: