Milenin i Ivin advokat tvrdi: Moguće je dokazati silovanje poslije osam godina

Denis Bećirić, jedan od advokata djevojaka koje su prijavile Miroslava Aleksića za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kaže za RTS da je teško savjetovati djevojke koje se razmišljaju da li da progovore i da je to odluka lične prirode, ali da je ovo pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči. Ako neko ima neka saznanja i ako ga nešto tako muči i ako je nešto tako doživio, pravi je trenutak da to sada prijavi, poručuje Bećirić.

U Višem tužilaštvu u Beogradu prekinuto je saslušanje treće djevojke koja je davala iskaz zbog optužbi za silovanje protiv profesora glume Miroslava Aleksića. Aleksićev branilac tražio je izuzeće zamjenika tužioca.

Advokat Denis Bećirić kaže da je taj zahtjev procesna mogućnost branioca, koji je on iskoristio danas.

“Po zahtjevu se već odlučilo, postupak je nastavljen i ja dalje o tome ne bih mogao da govorim zbog zabrane koju je donio tužilac da se iznose informacije vezane za ovaj postupak”, dodao je Bećirić.

Na pitanje zašto u ovakvim slučajevima davanje iskaza traje toliko dugo, Milena Radulović je iskaz davala pet sati, a Iva Ilinčić četiri sata, Bečirić kaže da je to uobičajeno i očekivano, u ovakvim situacijama posebno.

“Generalno kada imate kao svjedoka oštećenog koji je žrtva nasilja, konkretno ovde je žrtva seksualnog nasilja, u takvoj situaciji je potpuno prirodno da se takva osoba i takav svjedok osjeća u najmanju ruku neprijatno kada mora pred nepoznatim ljudima da iznosi svoje intimne stvari i da priča o onome što bi želio da zaboravi”, rekao je Bećirić.

“Tako da je potrebno strpljenje i potrebno je saslušati sve što takva osoba treba da kaže, to je za tu osobu vrlo traumatično i takva saslušanja se značajno razlikuju od saslušanja nekog svjedoka koji je očevidac saobraćajne nesreće i koga možete da prekinete u svakom trenutku i da ga vratite na ono što je bitno za pretres”, dodao je advokat.

Naglasio je da treba dozvoliti da to traje onoliko koliko je svjedoku potrebno da iznese sve što želi da kaže.

“Potrebno je iskustvo onoga ko vodi postupak, u konkretnom slučaju mislim da zamjenica koja ovo radi to radi profesionalno i dobro, jer morate da procijenite situaciju, da ne prekinete nekog kada krene da priča, jer to može da dovede do toga da se on zatvori i da ne kaže ono što je htio da kaže i što je jako bitno”, naglasio je Bećirić.

Drugi razlog, kako kaže, u ovom predmetu je da će svjedoci vrlo vjerovatno biti jedini dokazi.

“Tako da je jako bitno da od tih svjedoka dobijete maksimalno da raščistite krivičnopravnu stvar o kojoj je riječ”, rekao je on.

Mogu li djevojke dobiti status posebno osjetljivog svjedoka

Govoreći o tome da li postoji mogućnost da ove djevojke dobiju status posebno osjetljivog svjedoka, advokat kaže da je to pravni institut koji u Srbiji postoji desetak godina.

“U ovom konkretnom slučaju vrlo vjerovatno ćemo tražiti takav status makar za jednu od oštećenih koja je maloljetna i vjerujem da će tužilaštvo koje u ovom trenutku vodi postupak i koji je organ koji odlučuje o tom zahtjevu to i usvojiti”, rekao je advokat.

To znači da se osoba koja vodi ovaj postupak na poseban način ophodi prema svjedoku, sva pitanja koja inače idu preko zamenika tužioca, tužilac je taj koji procenjuje kako će i na koji način to pitanje da postavi i da li će ga dozvoliti ili ne, objašnjava Bećirić.

“Druga važna stvar, ta osoba koja se proglasi za posebno osjetljivog svjedoka ima pravo da u postupku koristi usluge psihologa, da joj pomogne da prevaziđe to što je muči. I treća stvar, ukoliko se ta osoba ne osjeća dovoljno lagodno da može da pred braniocem okrivljenog, pred tužiocem, pred advokatima i svima koji učestvuju u postupku da iznese ono što želi da kaže, ima mogućnost da to uradi iz neke druge prostorije, pa čak i iz svog stana ako za to postoje tehničke mogućnosti”, naveo je advokat.

Hoće li se suočavati sa optuženim

Na pitanje da li žene koje tuže nekoga za silovanje moraju u sudnici da se suočavaju sa optuženim, Bećirić kaže da je suočenje jedna procesna radnja i razlikuje se od običnog suočenja kada vi uđete u sudnicu i suočite se sa čovjekom koji je vama nešto uradio ili za koga tvrdite da je uradio.

“To je neko suočenje koje će sigurno, ukoliko nemaju status posebnog svjedoka, morati da dožive i prežive na neki način, jer na glavnom pretresu okrivljeni je prisutan u sudnici i svedok svoje izlaganje iznosi pred njim, on čak ima pravo i da postavi pitanje”, rekao je Bećirić.

“Drugo je procesna radnja suočenja, gdje tužilac ili sudija koji kasnije bude sudio, ukoliko se razlikuju drastično izkazi svjedoka i okrivljenog i ukoliko je to organu koji vodi postupak neophodno da procijeni ko od njih govori istinu, može da izvede procesnu radnju suočenja koja se ogleda u tome da se okrivljeni i svjedok postave licem jedan prema drugom i da im se onda prepusti da probaju da to u čemu se ne slažu rasprave”, dodao je on.

Na pitanje postoji li mogućnost da se ijednoj od ovih djevojaka to desi, advokat kaže da iskreno misli da ne.

“Suočenje u ovom smislu kao procesna radnja je rijetka situacija, u situaciji kada je svjedok proglašen za posebno osjetiljivog čak mnogo rijeđe, ne znam da li se ikada dogodilo da se vrši suočenje. O tome odlučuje sudija i njegovo rješenje je takvo da na to nema pravo žalbe. Tako da je na sudu da to odluči, a ja vjerujem da se sud ne bi odlučio za tako nešto”, rekao je advokat.

“Moguće je dokazati silovanje poslije osam godina, kao i poslije šest mjeseci”

Odgovarajući na pitanje da li je moguće dokazati djelo silovanja poslije toliko godina, Bećirić kaže apsolutno da.

“Smatram da jeste moguće dokazati silovanje poslije osam godina, kao i poslije tri godine, kao i poslije šest mjeseci. Ukoliko mi nemamo neki materijalni trag, kao što u ovom slučaju ne vjerujem da ćemo imati, za sada mislim da ga nemamo, što je često u situaciji silovanja gdje imate riječ protiv riječi. Po meni je svejedno da li se ta osoba odlučila poslije mjesec dana ili tri godine, ako djelo nije zastarilo i može da se dokaže i vjeruje osobi koja je prijavila, ne vidim razloga zašto se ne bi dokazalo”, rekao je Bećirić.

Na pitanje šta savetuje devojkama koje još razmišljaju da li da progovore, advokat Bećirić kaže da je teško savetovati i da je to odluka lične prirode.

“Kao neko ko nije žrtva nasilja, ali sam se susretao u radu često s tim, smatram da je ovo pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči, jer ako to ne uradi sada, mislim da će mu biti mnogo neprijatno u životu da se s tim suočava i da ga to na neki način truje”, rekao je on.

“Jeste neprijatno pojaviti se u sudu, ali ako neko ima neka saznanja i ako ga nešto tako muči i ako je nešto tako doživio, pravi je trenutak da to sada uradi”, zaključio je advokat Bećirić.

Ostavite komentar: