Milatović stiže u Hrvatsku: Milanović dočekuje crnogorskog kolegu

03.09.2023. | 18:04

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak će ugostiti crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, a glavne teme razgovora će biti rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje te niz ostalih tema, od položaja Hrvata do Evropske unije i NATO-a, saopšteno je iz Ured predsjednika Hrvatske.

Ovo je prva posjeta predsjednika Milatovića Hrvatskoj nakon što je izabran i u maju ove godine za predsjednika Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Evropske unije koju će Milatović službeno posjetiti.

“Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rješavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, saveznička suradnja u okviru NATO-a te politička situacija u jugoistočnoj Europi glavne su teme o kojima bi predsjednici Milanović i Milatović trebali razgovarati”, dodaje se usaopštenju.

Osim sastanka s predsjednikom države, Milatović će se tokom dvodnevnog službenog boravka u Zagrebu sastati i s predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku “evropskom putu Crne Gore”, govoreći kako je “Crnoj Gori mjesto u EU i da je dobro što je Crna Gora u NATO-u”.

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU koji su započeli 2012. godine, navodi se u saopštenju.

Prema službenim podacima, u Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, dok procjene govore o deset hiljada.

Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

Krovno udruženje crnogorskih Hrvata je Hrvatsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Tivtu.

Robna razmjena između dviju država u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 mliona evra ili 32 posto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni.

Hrvatske firme značajan su ulagač u Crnu Goru jer su do sada investirale 294 milijuna evra, prenosi Hina.