Milanović vratio Glavašu čin i odlikovanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu, optuženom za zlostavljanje, mučenje i ubistva osječkih Srba.

Sedam odlikovanja i čin Glavašu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Odluka predsjednika Hrvatske objavljena je juče u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. maja na prijedlog Kancelarije za odlikovanja i priznanja Hrvatske i to “na osnovu dvije sudske odluke koje predstavljaju preokret u slučajevima `selotejp` i `garaža` u kojima se Glavaš tereti za ratni zločin”, prenose mediji.

Glavaš je, povodom ove odluke, na svom “Fejsbuk” profilu napisao da Hrvatska ima predsjednika koji poštuje Ustav i zakone.

“Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone Hrvatske i sudske prakse, a ne kao ona `kokoš` koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji prst cijeloj naciji”, napisao je Glavaš.

Glavaš, koji je pred predsjedničke izbore prošle godine dao podršku Milanoviću, rekao je tada da mu se Milanović sviđa kao političar i da je uvijek bio korektan prema njemu.

Milanović se tada od te podrške ogradio, tvrdeći da “to nije njegovo društvo”.

Ustavni sud Hrvatske je 2015. godine oborio presudu kojom su Glavaš i njegovi pomagači osuđeni na zatvorske kazne od pet do 10 godina. Razlog je bio proceduralan – u presudi je rat 1991. godine nazvan agresijom, a Hrvatska je tada još bila u Jugoslaviji.

Optužnica u slučaju “selotejp” tereti Glavaša i njegov “tim” za ubistvo deset lica srpske nacionalnosti u Osijeku, te pokušaj ubistva još jednog Srbina.

Odlukom Vrhovnog suda 2016. godine ukinuta je prvostepena presuda u istom slučaju i postupak vraćen na početak. Glavaš je do tada odslužio veći dio osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Novo suđenje u slučajevima “garaža” i “selotejp” zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara prošle godine ukinuo odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim saoptuženicima.

Glavaš je nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik Sekretarijata za odbranu.

 

 

Ostavite komentar: