Milanović o protestima za Palestinu: Muslimani u BiH su subjektivni, kao i Jevreji

24.10.2023. | 19:03

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je proteste koji su u Sarajevu održani za Palestinu, kazavši da su “stanovnici muslimanske vjeroispovijesti subjektivni, isto kao što su i Jevreji”.

-S obzirom na to da mi nismo ni jedno ni drugo, uz poštovanje i ljudski obzir i prema jednima i prema drugima, toliko me se to tiče. Šta ja tu imam komentarisati? Prije sedam i više dana ja sam drugi u Evropi rekao ono što sad svi kao navijeni pajaci ponavljaju – pravo na bezbjednost i odbranu je jedno, ali ne može se tragična sudbina jednog naroda smatrati nužnim zlom. Podrazumijeva se da su Palestinci u takvoj situaciji. To ne može biti tako – rekao je Milanović.

Hrvatima je preporučio da ne putuju u Gazu i Izrael, a za Hrvate koji se nalaze ondje kaže da su tamo “vlastitom voljom” i da uvijek postoji “dio lične odgovornosti”.

-Tamo su ljudi vlastitom voljom, svjesno otišli. Taj dio lične odgovornosti uvijek mora postojati, s odlukama koje donosimo u životu za sebe. To je ono što vam mogu u ovom trenutku reći. Ne bih nikome savjetovao da odlazi tamo osim onima kojima je to posao -rekao je Milanović.

Kaže da bi tamo poslom trebali biti novinari, ali ne zna ima li hrvatskih novinara u ovom trenutku u Gazi i Izraelu.

Na pitanje o sigurnosnoj situaciji u Hrvatskoj, Milanović je rekao da treba biti oprezan, ali da nema prostora za zabrinutost.

Hrvatski predsjednik smatra “neozbiljnim” upozorenje italijanske obavještajne službe da su ekstremističke grupe na Zapadnom Balkanu prijetnja evropskoj sigurnosti.

-Jedna služba, jedna od njih 30 i više, govori o problemima i sigurnosnim prijetnjama na teritoriju treće i četvrte države, a drugi ćute, odnosno ne komentarišu ništa. Na takav način se ne doprinosi kolektivnoj bezbjednosti – rekao je na kraju Milanović, prenosi Kliks.