Milanović o migracijama: Problem je u BiH i Srbiji, koje otaljavaju

06.11.2023. | 14:29

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je sastanak s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje.

Prezentovali su mu rad granične policije na području PU karlovačke. Obišao je prvu tačku granične ophodnje Aljaska 1 i Aljaska 2 pri čemu mu je prezentovan rad s dronovima i termovizijskim kamerama prilikom nadzora državne granice.

„Vojska je nekad čuvala granicu, agresivno ili super agresivno, ali danas takva vremena nisu i jednom kad se krene tim putem, teško se iščupati. Vojska će pomagati tehnički koliko policija bude tražila“, kazao je Milanović.

Dalje je dodao:

„Problem su prvo krijumčari, ove koje naša policija ščepa su sitne ribe. Stimuliše se krijumčare da samo nastave jer ako te kazne s 1.000 evra to je sitan novac u odnosu na zaradu. Sudovi bi trebali suditi drugačije. Treba im otežati“, rekao je Milanović.

Drugi dio problema predsjednik Hrvatske vidi u susjednim državama.

„Problem je u susjednim državama – Srbija i BiH, koje otaljavaju. Te države, ne samo Srbija i BiH, su u međuprostoru nesigurnosti, spremne su na svašta i na ništa, nemaju jasnu perspektivu ulaska u ЕU, tu se nešto spotiču,to nema nikakvu perspektivu i ЕU mora što prije prioniti poslu“, rekao je.

Osvrnuo se i na to što priliv migranata u Mađarskoj ne rješava ni žica na granici.

„Od one velike priče da se Еvropa štiti od nadiranja na njen kršćanski identitet došli smo do toga da se danas u Mađarsku ulazi kao u lunapark“, rekao je.

Govoreći o radu hrvatske policije na granici predsjednik kaže: “Ovo radimo iz osjećaja dužnosti prema ЕU, ali nismo blentavi.”

Što se tiče seoskih straža koje Bulj predlaže, Milanović kaže da toga nije bilo ni u vrijeme njegovog djeda.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji o jačanju i proširenju Еvropske unije u Berlinu pokušao je poljubiti njemačku ministarku vanjskih poslova Analenu Berbok.

„Što bi rekli u Srbiji – pokušao je da je startuje. To se nikom nije dogodilo. Katastrofa“, poručio je Milanović.