Milanović članove Vlade Hrvatske nazvao dvorskim ludama: Niko nije ni primjetio da ih nema

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji učestvuje na samitu NATO u Madridu, izjavio je danas da koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj da se priključe Alijansi, Rusija je napala Ukrajinu i taj sukob preti da se prelije.

“Dnevno, zavisi koga slušate. Po nekima Ukrajina samo što nije pobijedila, a po drugima samo što se nije raspala, a svi su na strani Ukrajine. Ovo je konflikt koji prijeti sve više i više da se prelije”, rekao je Milanović u odgovoru na pitanje da li će NATO nakon ovog samita biti snažniji.

Milanović je drugog dana samita novinarima rekao da je na samitu pričao o situaciji u BiH i nije propustio da uputi kritiku hrvatskoj vladi zato što niko iz izvršne vlasti, čije članove je nazvao “dvorskim ludama”.

“Govorio sam o problemu BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH, i želim da se to reši. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu”, rekao je Milanović.

Milanović je u svom maniru primjetio da, kako je rekao, “ovde postoje dve vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo” s tim da su ovi potonji, dodao je, manji problem.

“S tim ljudima zna se ko može da radi i ko koristi njihovo vrijeme već godinama da im približi problem s kojim Hrvatska živi i s kojim je suočena. Ti koji ne znaju ništa su manji problem, oni su većina, s njima se može raditi, pričati, odgovarati im na pitanja. Nekolicina je naprosto zatucana u svojim predrasudama i fiksovima koje će biti malo teže promijeniti, ali na tome treba raditi”, rekao je Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

On se ponovo osvrnuo na nedavni samit lidera EU kada su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a BiH, kako je kazao, čvrgu.

“To je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja”, rekao je Milanović i dodao da su drugi radili svoj posao, da su bili aktivni, ne agresivni, države bi se, smatra, drugačije ponašale.

On je rekao da su neke države iscrpljene već i materijalno, zato što daju, daju i daju i očekuju da im se to nadoknadi.

“Neke države su primile stotine hiljada i miliona prognanih. Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije”, rekao je Milanović, prenijeli su hrvatski mediji.

Nije propustio da uputi kritiku hrvatskoj vladi, rekavši da srećom, pa niko nije ni primjetio da ih nema.

“Srećom, niko nije primjetio da nema tih dvorskih luda…Ne moraš biti u mom društvu, ali neko treba da predstavlja vladu”, rekao je hrvatski predsednik ocijnivši to neodgovornim.

Naveo je da “ne gaji iluzije da će američki predsjednik posvetiti pet minuta svog vremena” za priču o BiH. “Hrvatska mora napraviti sve da informacija, činjenice, argumenti budu dostupni svima. I onda, ako vidimo da ne ide, reći – dosta. Mi nikoga ne gazimo. Mora se igrati po pravilima”, rekao je Milanović i dodao:

“Ono što smo čuli ovde pedeset puta je poredak temeljen na pravilima. To jako lepo zvuči, ali toga se teže pridržavati”.

Istakao je da posao Hrvatske nije samo da traži tuđu pažnju i razumevjanje, ali u nekim stvarima, smatra, treba se poslužiti alatima, kao što je blokada.

Kao primer je naveo Tursku koja je, kako je rekao, Švedskoj uzela dio identiteta.

“Videćemo kako će se to završiti. To se zove pritisak, ne ucijena”, rekao je Milanović.

Povezujući sve to sa BiH, ponovio je da tamo za Hrvata glasaju ljudi koji nisu Hrvati, pa čak i da se noć pre izbora neki Hrvati deklarišu u nešto što nikada nisu bili.

Ostavite komentar: