Merkelova nakon sastanka sa Vučićem: Razgovarali smo o BiH, pred Srbijom dug put

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka kancelarka Angela Merkel imali su sastanak, čije su teme bile bilateralni odnosi, politička i ekonomska pitanja i evropska perspektiva Srbije.

Njemačka kancelarka kazala je kako je sa srpskim predsjednikom razgovarala i o Bosni i Hercegovini ne preciziravši konkretno o čemu.

Merkel je kazala da sa Vučićem postoji odnos pun povjerenja i da su na tom putu postigli niz rezultata bez obzira na to što predstoji dug put pred državama regiona dok ne postanu članice EU.

“Naše države bilateralo su čvrsto povezane”, rekla je Merkel.

Dodala je kako je jedna od tema bila i Kosovo, ali i Bosna i Hercegovina.

Vučić je bio pun hvale za Merkelovu kada su se poslije sastanka obratili javnosti.

“Želim da izrazim iskrenu zahvalnost njemačkoj kancelarki što je danas ovdje. Lično sam ponosan što poslije mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam njemačku kancelarku na kraju njenog mandata. Kod nas zahvalnost ne traje kratko, i kada ne bude kancelarka, isto ćemo govoriti. I vi ćete uvijek biti drag gost u Srbiji”, rekao je Vučić.

Kako je dodao razgovarali su o svim važnim temama za Srbiju i region.

“Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasljeđe Angele Merkel. Ne bih imao potrebe da govorim ovoliko lijepih riječi o kancelarki jer, reći će ljudi, ona odlazi. Veliku zahvalnost dugujemo Njemačkoj i kancelarki Merkel za naš ekonomski razvoj”, istakao je lider Srbije.

On je istakao da će Angeli Merkel predstaviti projekat Otvoreni Balkan, od koga će sve zemlje regiona imati koristi.

“Danas 72.000 ljudi radi u njemačkim kompanijama. Njemačka je naš najveći trgovinski partner. Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmjenu sa Njemačkom”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je važna i podrška Njemačke obrazovanju u Srbiji, prije svega sa uvođenjem dualnog obrazovanja, koje će uskoro biti implementirano i na fakultetima.

“Pričali smo i o dijalogu sa Prištinom, i slažemo se da je kompromisno rješenje i mir jedino rješenje, i put u budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava, i ja sam predao i novi izvještaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju. Iako znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju”, rekao je on.

Predsjednik kaže da su potpisani sporazumi o memorijalima i odbrani, i da će uskoro biti ratifikovani sporazumi iz oblasti kulture, kao i o strateškoj saradnji sa njemačkom vladom u vezi sa klimatskim promjenama.

“Ja sam mnogo naučio od gospođe Merkel, i želim da se u Srbiji osjeća kao kod svoje kuće”, zaključio je predsjednik Vučić.

Angela Merkel je izjavila da je kroz saradnju sa predsjednikom Vučićem izgrađen odnos povjerenja između dvije zemlje.

“Vidjela sam da smo imali njemačko-srpske odnose još od davnina. Imamo i godinu napada na Jugoslaviju, s toga mi je zadovoljstvo što mogu najaviti iznos od 500.000 evra za obnovu. Naše zemlje su blisko povezane. Pred Srbijom je još dug put, ali dogovorili smo potpisivanje niza ugovora između vlada dvije zemlje, posebno u bolasti obrazovanja i klimatskih promjena”, rekla je ona.

Tokom odgovaranja na novinarska pitanja, njemačka kancelarka je potvrdila da je mjesto regiona u Evropskoj uniji, dok je predsjednik Vučić rekao da je nasljeđe njemačke kancelarke apsolutno pozitivno.

Angela Merkel doputovala je danas oko 16 sati u jednodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji. Pored sastanka “oči u oči” sa Vučićem, predsjednik Srbije i njemačka kancelarka razgovaraće i tokom večere.

Prema najavama iz Berlina, tokom posete Beogradu, Merkel će se sastati i sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

U sklopu oproštajne posjete Zapadnom Balkanu Angela Merkel iz Beograda putuje u Tiranu.

Ostavite komentar: