Merkel: Takozvana Islamska država je daleko od poraza

Takozvana Islamska država daleko je od poraza, i umjesto toga je pretvorena u asimetričnu vojnu silu nakon što je militantna grupa izgubila skoro svu teritoriju koju je nekada kontrolisala u Siriji, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komentari kancelarke Merkel na inauguraciji berlinskog sjedišta njemačke vanjske obavještajne agencije BND protvrječi izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da je ta grupa poražena.

“Takozvana Islamska država na sreću je protjerana sa svoje teritorije, ali to nažalost ne znači da je nestala. Ona se transformirala u asimetričnu vojnu silu. I to je, naravno, prijetnja”, izjavila je Merkel.

Konzervativna kancelarka kazala je da je nadzor dešavanja u Siriji jedan od vodećih prioriteta BND-a, koji takođe uključuju i cyber prijetnje i širenje lažnih vijesti s ciljem uticaja na demokratske izbore.

Trump je izjavio u srijedu kako u idućoj sjedmici očekuje zvaničnu objavu da je koalicija koja se bori protiv militanata preotela svu teritoriju koju su radikali ranije držali. On je u decembru objavio u tweetu da je radikalna grupa “poražena”.

Trump želi da povuče američke vojnike iz Sirije do kraja aprila, u planu koji je alarmirao evropske saveznike koji strahuju da će se tzv. Islamska država ponovo pojaviti u Siriji u odsustvu kredibilnog plana za okončanje građanskog rata u toj zemlji.

“Još je dugačak put do mira u Siriji”, izjavila je Merkel, “obožavana” među mnogima od više od 550.000 Sirijaca koji su pronašli utočište u Njemačkoj nakon što je ona odlučila 2015. godine da otvori granice svoje zemlje za skoro milion tražilaca azila.

U novom sjedištu BND radiće 4.000 službenika agencije koji su se preselili iz trenutne lokacije u blizini Minhena.

Za građevinu u kvartu Mitte njemačke prijestonice trebalo je više od deset godina građevinskih radova i koštala je više od 1,4 milijardi evra, javili su njemački mediji.

Zgrada se prostire na 20 hektara zemlišta i ima oko 260.000 kvadratnih metara uredskog prostora, prenosi Klix.ba.

 Ostavite komentar: