Merkel: Njemačka novim zakonom olakšava uvoz radnika izvan EU

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u svrhu stručnog obrazovanja u Njemačkoj.

Njemačka će početkom iduće godine donijeti novi zakon koji bi trebao olakšati uvoz kvalifikovanih radnika van Evropske unije, najavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na “očajničku” potrebu privrede za radnicima.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine i cilj mu je otvoriti put radnicima van EU-a da dođu i ostanu živjeti u Njemačkoj, prenosi Hina.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta.

U ekonomski najjačoj članici EU-a radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

“Ali, to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike van EU-a”, rekla je kancelarka.

“Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može preživjeti”, upozorila je Merkel u redovnoj videoporuci subotom, koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Istaknula je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne obrtnike i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom”, istakla je Merkel.

“Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, kompanije i preduzetnici napustiće Njemačku, a to je nešto što ne želimo”, upozorila je.

Radi zadovoljavanja potreba privrede sa stručnjacima, vlada poseže za tri strategije.

Prva se odnosi na potpuno iskorištavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU-a, a treća na useljavanje stručne radne snage van Unije.

U ponedjeljak će biti održan vanredni sastanak na kojem bi predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebali dogovoriti kako novim zakonom privući što više stručnjaka van EU-a.

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u svrhu stručnog obrazovanja u Njemačkoj.

Merkel je najavila ubrzano izdavanje radnih viza za stručnjake koji steknu uslove useljavanja.

U Njemačkoj je od početka 2016. godine na snazi takozvano Pravilo o useljavanju sa zapadnog Balkana, koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, nego se odnosi i na nekvalifikovane radnike.

Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u njemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.

Vlada u idućem razdoblju treba odlučiti i o tome treba li to pravilo ukinuti kada 1. marta na snagu stupi novi zakon koji se odnosi i na te zemlje, prenosi Fokus.ba.

 Ostavite komentar: