Merkel: Evropa ”istinski ujedinjena” samo sa zemljama Zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije.

Evropsko izdanje portala Politiko navodi da izjava njemačke kancelarke predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Angela Merkel govorila je u Mađarskoj, na obilježavanju 30. godišnjice takozvanog “Panevropskog piknika” – simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Njemačke na Zapad, konačnog pada Gvozdene zavjese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se cijeli Zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

“Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, vidjećete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama Zapadnog Balkana”, rekla je Merkelova novinarima u mađarskom gradu Šopronu, prenosi RTS.Ostavite komentar: