Medvedev: Rusija pravi vakcine kakvih nema u svijetu

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija danas proizvodi vakcine koje nemaju pandane u svijetu i koje djeluju širom planete.

„Imamo temelje za većinu genetskih istraživanja i u oblasti epidemiologije i virusologije. Danas proizvodimo vakcine koje nemaju pandane u svijetu i koje djeluju u čitavoj planeti. Međutim, udio koji čini naša zemlja na globalnom tržištu genetskih tehnologija i dalje je mali, tako da mnogo toga moramo da uvozimo. Naš zadatak je da ubrzamo razvoj takvih tehnologija, uključujući i one koje će se primjenjivati u industriji i poljoprivredi i koje će postati osnova za povećanje njihove konkurentnosti, a sa druge strane — štitiće od bioloških prijetnji“, istakao je premijer Rusije na sastanku posvećenom centrima za genomska istraživanja.

On je takođe podsjetio da će u bliskoj budućnosti biti izdvojeno 11 milijardi rubalja za rad genomskih istraživačkih centara, tako da bi Rusija trebalo da se nađe među pet zemalja-lidera po naučnim razvojima i neće zavisiti od strane tehnologije.
Danas je premijer Rusije posjetio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ u Novosibirskoj oblasti, gdje je za vrijeme video-konferencije sa proizvođačem dao zeleno svjetlo za razvoj vakcine protiv ebole za Demokratsku Republiku Kongo.

Prema riječima saradnika Centra, kompanija je spremna da proizvede 5.000 doza lijeka koji će se isporučiti u afričke zemlje.

Medvedev je u oktobru naložio je da se izdvoji skoro 400 miliona rubalja za pružanje pomoći Demokratskoj Republici Kongo u borbi sa epidemijom ebole, od koje je od juna prošle godine umrlo 2.157 ljudi. Sredstva će biti usmjerena na vakcinaciju sa primjenom ruskog preparata

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: