Matičari u CG prošli obuku: Spremni za registrivanje istopolnih zajednica

Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi.

Za dvije nedjelje, od početka sprovođenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, od 15. jula do 29. jula Opština Bar nije dobijala zahtjeve za zasnivanje te vrste zajednice, iako u lokalnoj upravi navode da su spremni kad je riječ o dokumentaciji za upis sklopljenih partnerstava, a i matičari su prošli potrebnu obuku.

Zakonom o istopolnim zajednicama posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi. Ključne razlike prilikom čina vjenčanja su u nazivima gdje će umesto “suprug – supruga” u Registru životnih partnera pisati “partner – partner”, odnosno “partnerka -partnerka”.

Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gdje da sada žive moraju donjeti dokaz o slobodnom partnerstvu.

U Opštini Bar su čvrsto opredjeljeni i otvoreni za promociju ljudskih i građanskih prava svih građanki i građana, bez obzira na bilo kakvu različitost, naročito kada je u pitanju inkluzija LGBTQ osoba, kažu u toj instituciji.

Ostavite komentar: