Masakr na Novom Zelandu: Ubio 49 ljudi i sve to direktno prenosio

U pucnjavi u dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu poginulo je 49 osoba, a 48 je ranjeno, javio je list „Nju Zeland Herald“.

Prema izvještajima policije, nakon pucnjave su privedena tri muškarca i jedna žena. Policija je takođe pronašla improvizovane eksplozivne naprave u automobilima na obližnjem parkingu.

Policija je dodala da je u Aveniji Linvud takođe napadnuta još jedna džamija.

​Prema riječima očevidaca, bijelac sa kacigom, naočarama i vojničkoj jakni počeo je da puca u džamiji u predgrađu Linvud, gdje se u tom trenutku nalazilo oko 300 ljudi. On je, pri tome, sve vrijeme uživo prenosio napad.

Direktan prenos napada počeo je kada se napadač, 28-godišnji Brenton Tarant, dovezao do džamije Al Nur i parkirao automobil. Na snimku se vidi veća količina oružja i municije, kao i kante sa benzinom.

Prije napada on je objavio manifest od 37 strana, u kojem je ovaj čin nazvao terorističkim napadom.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern opisala je ovu tragediju kao najmračniji dan u istoriji njene zemlje i dodala da je jedan osumnjičeni u pritvoru, ali da je moguće da ima još umiješanih u pucnjavu. Ona je dodala da je „teroristički napad“ bio „dobro isplaniran“.

Nakon pucnjave je na najviši podignut nivo prijetnje po nacionalnu bezbjednost.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da je napadač državljanin Australije i dodao da je „ekstremista, desničar i nasilni terorista“.

„Mogu da potvrdim da je privedena osoba rođena u Australiji“, rekao je Morison novinarima.

U krvavi pohod krenuo sa pjesmom o Karadžiću

Britanski portal „Dejli moušn“ objavio je snimak iz automobila koji je terorista Brenton Tarant emitovao uživo na Fejsbuku u trenutku kada je kretao u krvavi pohod ka džamiji u novozelandskom gradiću Krajstčerču, gdje se čuje izvjesna pjesma iz ’90-ih godina „Karadžiću, vodi Srbe svoje…“

Ukoliko nije riječ o montaži, pored pjesme o Kradžiću (koju možete čuti na linku), napadač je slušao čitav niz stranih pjesama.

Zasad nije poznato u kakvoj je eventualnoj vezi ovaj čovjek sa Balkanom ili sa srpskom zajednicom i zašto je baš ovu pjesmu slušao u automobilu. U međuvremenu dok ovo pišemo, vido snimak je uklonjen sa servisa “Dailymotion”.

Australijski ekstremista Brenton Tarant (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču, kada je ubijeno najmanje 40 ljudi.

Kameru je najvjerovatnije nosio na šljemu. Kad je sve ispucao, vratio se do kola po još municije. Kada se vratio do džamije, tražio je preživjele i pucao u ljude koji su nepomično ležali na zemlji. video se završava njegovim odlaskom.

Prije krvavog pira, na Tviteru je postavio manifest u kome objašnjava zašto će krenuti u napad. Sebe opisuje kao običnog bijelca, muškarca rođenog u Australiji, pripadnika radničke klase iz skromne porodice.

Napadač inspirisan „srpskim napadima na muslimane“

Američki sajt „Dejli bist“ objavio je da je Australijanac koji je putem Fejsbuka uživo prenosio napad na dvije džamije na Novom Zelandu, u kojem je učestvovalo ukupno četvoro napadača, a ubijeno 40 i ranjeno 20 ljudi, u manifestu na internetu je prethodno pominjao mem koji se odnosi na „srpske napade na bosanske muslimane“.

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu „8čen“, bliskom ekstremnoj desnici, objavio puno memova, slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao „onog koji uklanja kebabe“ (kebab removalist), što se po „Dejli bistu“ odnosilo na mem sa sajta „4čen“ o „srpskim napadima na bosanske muslimane“.

„Pravite memove, postujte memove i širite memove. Memovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest“, poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao dvadesetosmogodišnji Australijanac Brenton Tarant.

Četrdeset osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo kao teroristički napad.

Kako je dodala, Novi Zeland podigao je stepen bezbjednosne prijetnje na najviši nivo, prenosi Bi-Bi-Si.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstremističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

„Situacija je veoma ozbiljna i teška“, rekao je policijski komesar novozelandske policije Majk Buš.

On je dodao da su četiri osobe u pritvoru.

„Riječ je o trojici muškaraca i jednoj ženi“, rekao je Buš novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters.

Pucnjave su se dogodile tokom molitve petkom, a u džamijama je bio veliki broj vjernika.

Ubica sa Novog Zelanda na svom oružju ćirilicom ispisao imena na srpskom

Australijski terorista Brenton Tarant krenuo u krvavi pohod na Novom Zelandu oružjem na kome je su stajali natpisi na njemačkom, bugarskom, ruskom i srpskom.

Takođe, nosio je nacistički simbol crno sunce.

Crno sunce je simbol okultnog značenja. Osnova simbola je sunčev krug, koji je oslikan na podu dvorane u dvorcu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio jedno od najznačajnijih mjesta za Hajnriha Himlera.

Primjera radi, na oružju piše: Marko Miljanov Popović (1833–1901) — crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar — srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329—1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Pominje se i bitka na Ivankovcu koja se odigrala 1805. godine. Na jednom od magacina se vidi i ime Baje Pivljanina, hajdučkog harambaše.

Navodi se i 1683. godina koja se odnosi na opsadu Beča, kada je vojska Osmanskog carstva okupirala Beč. Tom bitkom je prekinuto napredovanja Turaka u Evropu.

Na oružju su navedene mnoge bitke i ličnosti koje su se tokom istorije borile protiv prodora islama u Evropu.

Kako se navodi, Tarant je naveo i da mu je jedan od uzora bio Anders Brejvik, koji je 2011. godine pobio 77 ljudi.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: