Manjine žele u vlast u Srbiji: Vučić razgovarao s Pastorom, Zukorlićem i Žigmanovim

27.02.2024. | 16:33

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, juče je, u nastavku konsultacija o mandataru za sastav nove vlade, razgovarao odvojeno sa predstavnicima dvije manjinske liste – Savezom vojvođanskih Mađara, te izborne liste oko predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i predsjednika Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića.

Predstavnici ovih lista su, nakon konsultacija u Beogradu, izrazili očekivanje da će biti dio nove vlasti u Srbiji.

Balint Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), čija stranka je osvojila šest poslaničkih mandata, rekao je da ova manjinska stranka želi da bude dio vladajuće većine kako je to bila godinama i da nastavi saradnju.

Dodao je da je sa Vučićem bilo riječi o infrastrukturnim projektima i o tome kako SVM vidi razvoj Srbije i unutar nje pokrajine Vojvodine.

Zukorlić je nakon konsultacija izjavio da nije bilo riječi o konkretnim rješenjima o učešću liste koju predvode on i Žigmanov u Vladi Srbije, ali da se nadaju da će biti njen dio.

Žigmanov je kazao da je Vučić prenio da će se založiti kod onih koji su pobijedili na izborima da nastave politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i kad je u pitanju struktura nove vlade.

Koalicija Nada, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Novi DSS, saopštila je da neće ići na konsultacije o formiranju nove vlade, prenosi Srna.

Vučić je konsultacije počeo u ponedjeljak razgovorima s manjinskim listama “Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” i “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”.

Na izborima 17. decembra učestvovalo je 18 izbornih lista, a poslaničke mandate osvojilo je njih 10.

Od ukupno 250 mandata, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 129 mandata, lista “Srbija protiv nasilja” 65, “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, koalicija “Nada za Srbiju” 13, “Mi glas iz naroda” 13 i “SVM Balint Pastor” šest.

Liste “Ujedinjeni za pravdu – Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov” dobila je dva mandata, “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” dva mandata, dok su “Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi” i “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” osvojile po jedan mandat.