Mandić iznio jasan stav: Podrška projektu “Otvoreni Balkan”

Jedan od lidera Demokratskog fronta /DF/ Andrija Mandić rekao je da Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje moguće odnose i naveo da je “Otvoreni Balkan” dobar projekat koji bi omogućio da se odnosi dvije zemlje brzo i efikasno poboljšaju i dostignu onaj potreban nivo kakav je bio u prošlosti.

“Naš stav je jasan – Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje moguće odnose i zato mi uporno radimo na tome, a vjerujemo da će i neki drugi shvatiti značaj tih odnosa, kao i veliki broj mogućnosti koje se pružaju svim građanima Crne Gore nezavisno da li su pripadnici srpskog naroda ili ne”, rekao je Mandić.

On je naveo da položaj srpskog naroda u Crnoj Gori nije dobar uprkos činjenici da je dominantno snagom te nacionalne zajednice bio oboren autokratski režim Mila Đukanovića 2020. godine.

“Srpskom narodu je ta pobjeda uskraćena, jer vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića nisu napravile diskontinuitet sa bivšim režimom, zbog toga su se pogoršali i zakomplikovali odnosi između Srbije i Crne Gore”, izjavio je za portal RTCG Mandić, koji je i predsjednik Nove srpske demokratije.

On je istakao da je “Otvoreni Balkan” u interesu Crne Gore i svih drugih zemalja u regionu koje mogu pristupiti ovoj inicijativi, te napomenuo da je regionalna saradnja ključna u trenutku kada se produbljuje globalna kriza, jer su, kako je naveo, “veliki” zauzeti svojim problemima.

“Od toga projekta nam može biti samo bolje, a nikako gore i to je važno da se zna”, rekao je Mandić.

Komentarišući protivljenje dijela političke javnosti pridruživanju Crne Gore “Otvorenom Balkanu”, Mandić je rekao da je “Otvoreni Balkan” dobar za Crnu Goru i da će se to vrlo brzo pokazati.

“Svjedoci smo da je `Otvoreni Balkan` snažno podržan od najvećih sila u svijetu, prvenstveno od SAD, pa ne znam otkud sad odjednom da se DPS i neki drugi, koji su bespogovorno slušali sve što dolazi sa te adrese, imaju ovakav stav”, naveo je Mandić.

Mandić je rekao da unutar vlade postoji snažan otpor u vezi sa potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve /SPC/, te da smatra da će taj ugovor uskoro biti potpisan, kao što je obećano.

“Čuli smo obećanja da će vrlo brzo biti potpisan Temeljni ugovor i nadamo se da će se to uskoro i desiti, nije prirodno, nije logično da SPC, koja je stvarala Crnu Goru, bude diskriminisana u odnosu na druge vjerske zajednice u Crnoj Gori”, istakao je Mandić.

Ostavite komentar: