Maloljetnik nakon ubistva policijske službenice u Budvi, osuđen na 120 sati društveno korisnog rada

Maloljetnog M. S. (17), koji je 11. jula na otvorenom moru kod Budve, jahtom usmrtio policijsku službenicu Maju Šljivančanin (31) i povredio njenog vjerenika, profesora Vladimira Stanišića (36), Osnovni sud u Kotoru osudio je na 120 sati društveno korisnog rada.

Porodica Šljivančanin izrazila je ogorčenje i protest zbog presude koja je izrečena u Osnovnom sudu u Kotoru povodom tragičnog udesa u kojem je stradala Maja Šljivančanin, a teško povrijeđen Vladan Stanišić.

Stanišić se razočaran i ljut oglasio i poručio da je presuda bahatom sinu bogatog Srbina u najmanju ruku skandalozna.

– Ovakvom odlukom Osnovnog suda u Kotoru poslata je jasna poruka i porodici smrtno stradale Maje Šljivančanin i meni, oštećenom Vladimiru Stanišiću, ali i svim građanima Crne Gore, da je lični interes bahatog pojedinca iznad interesa društva! Takođe, šalje se i poruka da vinovnici ovakvih i sličnih djela nemaju od čega da zaziru jer su iznad zakona sa novcem i uticajem na pravosuđe – istakao je ogorčeni Stanišić koji je u nesreći zadobio povrede kičme i bubrega.

Bijesan što je sud maloljetnika, inače sina srpskog biznismena, koji je na korak od punoljetstva tretirao kao dijete, Stanišić koji inače radi kao profesor na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, kaže da jedva čeka da vidi sramno obrazloženje presude za suđenje koje je završeno rapidno, sa samo dva ročišta. Naime, maloljetniku se za pomorsku nesreću sudi od 26. avgusta i danas je Osnovni sud u Kotoru donio presudu koja je porodicu stradale djevojke i njenog dečka potpuno slomila.

– Iako će nama razlozi za ovakvu odluku biti predočeni naknadno, kada sud pismeno izradi presudu i da obrazloženje, ostaje nejasno šta je postupajućeg sudiju moglo navesti da licu koje je navodno bilo sposobno da upravlja brodom od preko 10t i sa preko 600ks, na samo par mjeseci od punoljetsva, navelo da ga faktički oslobodi odgovornosti za djelo koje je nesumnjivo počinio – izričit je ozlojeđeni Stanišić.

Nesrećnog Stanišića je progoni i misao da mladi prestupnik nije pokušao da njemu i stradaloj Maji ukaže pomoć u nesreći.

– M. nije iskazao iskreno kajanje, niti je makar pokušao da otkloni užasnu posljedicu tako što bi nam pružio pomoć. Izrečena sankcija, kada se uzme u obzir smrtna posljedica i okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, više ima karakter nagrade vinovniku koji je izazvao nesreću – rekao je Stanišić.

Crnogorskim medijima obratila se i porodica nastradale Maje, ogorčena zbog presude.

– Za porodicu je neshvatljiv odnos između tako tragičnih posljedica i gubitka naše najmilije i kazne od 120 sati korisnog rada za osobu koja je upravljala jahtom. Izrečena je kazna kao da je počinjena neka sitna delikvencija bez većih posljedica, a ne ugašen mladi život. Neshvatljivo je da je sramna presuda donijeta, a da istražni organi, a ni sud nisu osvetlili sve detalje ovog tragičnog događaja. Prije svega, ko je dozvolio maloljetniku da upravlja jahtom, ko je vlasnik plovila, kako je dozvoljeno da članovi porodice maloljetnika nakon nesreće pristupe jahti i očigledno utiču na dokaze i istragu – navela je porodica Šljivančanin.

Dodaju da njihove “rane ostaju neprebolne zbog činjenice da pravda nimalo nije zadovoljena”.

– Kao i osjećaj da tome doprinise zvanični pravosudni organi Crne Gore, ali i oni koji su učestvovali u preliminarnoj i kasnijoj istrazi. Ako ova presuda opstane, a za nas kao porodicu nema ni pravnog lijeka jer ne možemo da se žalimo, onda će javnosti ostati čvrsta poruka da iza ovako nepravednih odluka crnogorskog pravosuđa ne presuđuje po zakonu nego i po privilegijama i možda tajnim vezama. Ova preuda mora biti opozvana, ne samo zbog naše Maje nego što sutra neka druga porodica može biti zavijena u crno jer pravosuđe štiti počinioce ovog stravičnog zločina i time podstiče nekažnjivost i bahatost – navodi se u reagovanju porodice Šljivančanin koje su objavile podgoričke Vijesti.

Podsjetimo, M. S. se tereti da je upravljajući gliserom iz nehata izazvao pomorsku nesreću na otvorenom moru kod Budve kada je udario u barku u kojoj su se nalazili Šljivančanin i Stanišić.

Maloljetnik je tvrdio da nije vidio barku ispred sebe.

Osnovni sud u Kotoru je sredinom avgusta prihvatio jemstvo u iznosu od 332.000 evra koje je ponudila porodica M. S. kako bi se od optužbi za izazivanje nesreće branio sa slobode. Maloljetnik je, kako se navodi u nalazu vještaka, prouzrokovao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru kao i člana 10 Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

 

 

Ostavite komentar: