Makron: Evropa nikada nije bila u većoj opasnosti

Uoči izbora za Evropski parlament u maju ove godine, francuski predsjednik Emanuel Makron strastveno je branio ideju “nove Evrope” i predstavio plan za “evropsku renesansu” u kolumni koja će sutra biti objavljena u listovima svih 28 država članica.

Emanuel Makron je u kolumni, koja će biti objavljena u listovima poput britanskog Gardijana, njemačkog Velta i španskog Paisa, predstojeće evropske izbore nazvao “odlučujućim” i upozorio da je Evropa u opasnosti, što britanska agencija Rojters tumači kao “poziv na buđenje” Uniji dok on pokušava da pokrene fundamentalne reforme bloka.

“Za nekoliko sedmica, evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Nikada Evropa nije bila toliko potrebna od Drugog svetskog rata kao što je sada, a ipak Evropa nikada nije bila u takvoj opasnosti. Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekat odbacivanja”, naveo je Makron.

Kolumna francuskog predsjednika objavljena je u vrijeme kada je došlo do porasta napetosti na Zapadu, koji je uzdrman politikom “Amerika na prvom mestu” američkog predsednika Donalda Trampa i izlaskom Britanije iz EU, konstatuje Rojters navodeći da velike izazove predstavljaju i Kina i Rusija.

Takođe, dodaje agencija, veliki broj prijedloga koji je Makron iznio usmjeren je ka zaštiti i odbranu evropskih građana, uz davanje novog zamaha bloku usljed pretnje koju predstavlja globalna konkurencija, prenosi RTS.

 

Ostavite komentar: