Makron: Evropa mora imati granice, čak i ako to znači manju Šengen zonu

26.04.2019. | 23:54

Šengenski sporazum i trenutni mehanizam raspodjele imigranata su puni nedostataka i potrebna im je hitna popravka, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) na prvoj velikoj pres konferenciji otkako je počeo pokret “Žutih prsluka” u novembru.

– Evropa mora imati granice, čak i ako to znači manju Šengen zonu – dodao je on.

Makron je na konferenciji otkrio niz političkih mjera koje će ponuditi demonstrantima, uključujući radikalnu promjenu evropske imigracione politike i Šengenskog sporazuma. Francuski predsjednik je ukazao da sporazum koji garantuje slobodu kretanja Šengen zonom – iako “predivan” – više ne funkcioniše, prenosi RT.

– Isto se primjenjuje na Dablinski propis koji određuje koja je članica Evropske unije odgovorna za prihvatanje azilanata – rekao je Makron.

Prema trenutnoj verziji sporazuma, koji je stupio na snagu 2013. i primjenjuje se na sve članice EU osim Danske, glavni kriterijum za određivanje odgovornosti je prva tačka ulaska. Makron je pozvao na jačanje sigurnosti na granicama, što bi moglo da uključi Šengen “sa manje država”.

– Zamišljam Evropu koja čuva svoje granice, štiti ih, ima dobro utemeljeno i zajedničko pravo na azil, gdje odgovornost ide rame uz rame sa solidarnošću – zaključio je on.

Šengen zona sastoji se od 26 država, uključujući 22 članice EU i četiri nečlanice – Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn. Stvorena je sporazumom iz 1985. kojim su ukinute unutrašnje granice a ljudima u zoni omogućeno da se slobodno kreću.

Postoje pozivi da se izmjeni Dablinski propis otkako je 2015. evropska imigrantska i izbjeglička kriza dovela do velikih zaostataka u procesima i nametnula disproporcionalno breme na južne evropske države. Dablinski propis daje članicama EU pravo da vrate nazad azilante u prvu zemlju ulaska u blok. Ovaj zakon je podržao Evropski sud pravde 2017. godine.

Iako je tehnički i dalje na snazi, Evropska komisija vjeruje da je propis zastarjeo. EK je 2016. predložila reformu dablinskog sistema koja bi uključila “mehanizam korektivne raspodjele”, sa ciljem da se osigura da sve zemlje uzmu pravičan udio imigranata. Takva verzija Dablinskog propisa omogućila bi državama članicama da se izuzmu iz šeme raspodjele imigranata ako plate 250.000 evra po svakom azilantu kojeg su trebale da prime.

 

Izvor:(Avaz.ba)