Makedonski zvaničnici: Našu sigurnost od sada garantuje NATO

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozdravio je potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u, jer je on oduvijek podržavao strateške ciljeve zemlje, prenio je njegov kabinet u saopštenju za medije.

Makedonija više nije izolovana, našu sigurnost ne garantujemo samo mi, već i NATO, ističe ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

“Makedonski predsjednik smatra da je žalosno što je današnjem potpisivanju Protokola prethodio sporazum kojim se mijenja ustavni naziv Republike Makedonije, koji je nanio trajnu štetu makedonskim nacionalnim interesima”, navodi se u saopštenju predsjednika Ivanova, prenosi MIA.

Republika Makedonija je, kako navodi predsjednik Ivanov, zaslužila trideseto mjesto u NATO-u, jer su svi potrebni standardi odavno ispunjeni od strane vojske Republike Makedonije, zahvaljujući doprinosu svih prethodnih vlada.

Ministarka odbrane Radmila Šekerinska, nakon potpisivanja Protokola o pristupanju NATO-u u Briselu, navela je da Makedonija više nije izolovana.

Našu sigurnost ne garantujemo samo mi, već i NATO, što neizbježno donosi većoj sigurnosti u zemlji i regionu, izjavila je Šekerinska.

“Danas ulazimo u budućnost koju prije godinu i po niko nije mogao ni da zamisli”, istakla je Šekerinska.

Ukazala je da je ovaj izuzetan uspjeh rezultat strateške odluke da se iza sebe ostavi autokratska vladavina i život u izolaciji.

Takođe, napomenula je i da “ovo dostignuće” ne pripada samo političarima, već i svim građanima, koji su ga čekali i radili strpljivo 30 godina, a tokom proteklih godinu i po dana doprinijeli sa značajnim promjenama u međunarodnim odnosima koje ova država ima.

Poručila je i da domaći i strani investitori više ne treba da brinu o bezbjednosti i sigurnosti svojih investicija.

Ministarka je ocijenila da će generacije koje dolaze biti zahvalne za hrabrost i posvećenost “ovoj generaciji lidera, patriota, pripadnika vojske i poslanika koji su odlučili da se država okrene budućnosti”, prenosi RTS.

 Ostavite komentar: