Makedonija najavljuje prebacivanje pacijenata u druge zemlje

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče saopštio je da se bolnice u Sjevernoj Makedoniji prebrzo pune zbog pandemije virusa korona, te da se priprema scenario i za prebacivanje pacijenata u druge zemlje.

“Ove mjere koje su sada na snazi imaju cilj da predstavljaju svojevrstan policijski čas, znači ograničen broj kontakata, nošenje maski i izbjegavanje grupisanja“, istakao je on.

Filipče je istakao da se bolnice ubrzano pune, da se postepeno puni i privremeno, takozvano modularno odjeljenje, te da se prave pripreme i za bolnicu u skopskoj opštini Kozle i za nove kapacitete u skopskoj bolnici 8. septembar.

“Pritisak je zaista veliki. Iskreno se nadam da će mjere koje smo preporučili doprinijeti smanjenje transmisije virusa. Vidimo šta se dešava u cijelom regionu, Evropi, pune se bolničke kapacitete, a to je nešto što svi želimo da izbjegnemo“, zaključio je on, prenosi Nova.rs.

U Sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata registrovana su 404 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 14 pacijenata.

U istom periodu ozdravila su 182 pacijenta, prenosi MIA.

Od početka epidemije Kovid 19 dijagnostikovan je kod 26.394 osobe, a ukupno je umrlo 897 lica. Aktivnih slučajeva u zemlji trenutno je 7.067.

 

 Ostavite komentar: