Makedonci sutra biraju predsednika Sjeverne Makedonije

04.05.2019. | 23:27

Gradjani Sjeverne Makedonije sutra će u drugom krugu predsjedničkih izbora birati izmedju kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Stiv Pendarovskog i makedonske opozicije oko VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

U prvom krugu 21. aprila, u kojem su učestivala tri kadidata, Pendarovski (56) je dobio 322.581 glas ili 42,81 odsto i za 4.240 glasova pobijedio Siljanovsku (66), koja je dobila 318.341 glas ili 42,25 procenata.

Da bi izbori bili uspješni na birališta treba da izadje najmanje 40 odsto od 1.808.131 upisanog birača, a politički analitičari ocjenjuju da bi upravo tijesna razlika u prvom krugu mogla da utiče na veću izlaznost, ali i da postoji opasnost jer je birački spisak nerealan zato što se, prema procjenama, oko 400.000 ljudi iselilo i oni realno nisu prisutni u zemlji.

U slučaju da ne izadje potreban broj glasača izbori treba da budu raspisani ponovo, ali su iz stranaka vlasti nagovijestili i mogućnost da se ide na promjenu Ustava da bi se smanjio cenzus, ili da bi se poredsednik birao u parlamentu.

Oba predsjednička kandidata, Pendarovski i Siljanovska, drugi dio kampanje su posvetili pokušajima da pridobiju oko 80.000 glasova Albanaca koji su glasali za trećeg kandidata Blerima Rijeku i gradjana koji nisu izašli u prvom krugu jer su razočarani rezultatima dvogodišnje vladavine koalicije SDSM i DUI.

Pendarovski je stavio akcent na zalaganje za zajedništvo svih gradjana nezavisno od njihove nacionalnosti, jezika i vjere, a Siljanovska je obećala da će, ako postane predsjednica, svi gradjani bez obzira etničku, rasnu i vjersku pripadnost imati iste šanse.

Pred kraj kampenje retorika kadidata se zasoštrila i Pendarovski je rekao da u slučaju da njegova protivkandidatkinja pobjedi može da se očekuje da se bivši lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski za dvije sedmice vrati u Makedoniju i da ne smije ni da pomisli šta bi tada moglo da se desi podsjećajući na kriminal i “zarobljenu državu” u vrijeme njegove desetogodišnje vladavine.

Posljednjeg dana kampanje lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je nagovijestio da bi njegova stranka mogla da ne prizna izbore ako ne pobjedi Siljanovska, jer, kako je rekao, “sve ostalo što bi bilo različito od pobjede (kandidata) VMRO DPMNE biće, ili nekakav izborni inženjering, ili težak falsifikat”.

Siljanovska smatra da vlada premijera i lidera SDSM Zorana Zaeva nije sposobna da sprovede reforme i da Sjevernu Makedoniju vodi ka EU i da je, u slučaju da pobijedi, potrebno da se održe prijevremeni parlamentarni izbori.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, sutrašnje izbore u Sjevernoj Makedoniji nadgledaće 3.381 makedonski posmatrač i oko 520 stranih, a pratiće i izvještavati 60 stranih novinara.

Glasa se na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština, od kojih je 10 u Gradu Skoplju, koja će biti otvorena od 7.00 do 19.00.

 

Izvor:(BETA)