“Majku vam dječiju nećete vi da ginete, ja ću”: Heroj koji se borio sa 14 NATO aviona VIDEO

Ni poslije 24 godina ne blijedi sjećanje na slavnog pilota Milenka Pavlovića koji je položio život za otadžbinu braneći nebo nad rodnim Valjevom. Podgorina se odužuje svom pilotu. Jedna ulica u Osečini ponijela je njegovo ime.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka kada je počelo NATO bombardovanje.

Tada se samo 14 “migova 29” moglo suprotstaviti NATO avijaciji sa 600 najsavremenijih letjelica. Sa upola manjim dometom radara i tri puta manjim dometom raketa srpski piloti bili su nemoćni, ali su svi bespogovorno izvršavali zadatke.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o polijetanju na NATO avione, Pavlović je tražio da po svaku cijenu spriječi mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: “Majku vam dječju, nećete vi da ginete, ja ću“. Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poletio put rodnog kraja.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Kada su ga iz operativnog centra upitali da li vidi neprijateljski avion, on je odgovorio: “Vidim ih, ali vide i oni mene”.

Zavladao je tajac, a prije nego što je iščezao sa radara njegove posljednje riječi bile su: “Imaju me”.

Država Srbija je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodijelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko djelo.

Njegovo herojstvo simbolično obilazi svijet i na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica ponijeće ime pilota-heroja.

U Gornjem Crniljevu živi njegova majka Radmila, ali više nema snage za izjave. Ranije je, kaže, već sve rekla.
“Sve to što je bilo dosad, mislim, svima mogu da se zahvalim, a narodni heroj, još nije ga niko proglasio. To bi bila moja jaka želja, ali ja ne znam da li ću to da dočekam, i šta će to da bude. Ali, on je za majku narodni heroj i ako ga ne proglase”, rekla je ranije njegova majka Radmila, prenosi RTS.

Pilot Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru, uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju završio je u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. godine. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću “Let u smrt”, autora Slađane Zarić.

Ostavite komentar: