Majka i otac ostavili sina da mjesecima živi sam bez struje, vode i grijanja, a sve je krenulo s razvodom braka

Srednjoškolac star 17 godina s istoka Hrvatske tri je mjeseca živio sam u kući bez struje, vode i grijanja jer ga nijedan od roditelja nakon razvoda nije poveo sa sobom!

Prvo je otišla majka, a godinu kasnije odselio se i otac. Ostavili su dvoje djece. Kad je mlađe dijete otišlo k baki, srednjoškolac je ostao sam. Zbog grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja djece policija je državnom tužilaštvu prijavila 40-godišnjeg oca, inače starog policijskog znanca, te 39-godišnju majku.

Kako za Jutarnji list otkrivaju upućeni, roditelji su doživjeli novčani krah, nakon čega je majka odlučila trbuhom za hljebom otići u inostranstvo. Radeći u poljoprivredi, zadržala se neko vrijeme vani te se vratila kući porodice, gdje se nije dugo zadržala.

Uslijedio je razvod braka, a sporazumno je odlučeno da sin ostane živjeti s majkom dok je kći školarka pripala ocu. Majka se ubrzo nakon toga odselila u inostranstvo gdje je zasnovala novu porodica. Našla je novog supruga s kojim je dobila dijete. A sin, koji joj je bio dodijeljen, otišao je živjeti s ocem i sestrom. Majka za djecu u Hrvatskoj, kako se otkrilo istragom, više nije pitala.

Život s dvoje djece u kući u kojoj mu se raspao brak ni otac nije mogao dugo podnijeti. I on je, prije otprilike godinu dana, napustio dom, ostavivši dvoje maloljetne djece u kući da vode brigu sami o sebi. I on je pronašao novu ljubav.

– U tom periodu otprilike, kad se naš susjed odselio negdje od djece, djevojčica je otišla živjeti kod bake. Mislili smo da je za njom otišao i njen brat.

Dečkića smo znali viđati u ulici, ali smo uvijek mislili da dolazi po stvari koje im trebaju. U toj kući, znate, već godinu dana sigurno nema osnovnih uslova za život, počevši od struje, vode i grijanja.

Tek smo naknadno otkrili, kad su se neke osobe iz institucija tu raspitivale, da je dečko mjesecima živio zapravo sam. To je za svaku osudu. Nadam se da su djeca sada zbrinuta i na sigurnom. Da su nas pitali za pomoć, sigurno bi im cijela ulica pomogla – izjavila je za Jutarnji list jedna od komšinica.

Prema ocjeni nadležnih službi, roditelji nisu vodili brigu o djeci, njihovoj prehrani, zdravlju, higijeni, školskim obavezama… zbog čega su i popustili u školi.

– Djevojčica se osjećala napušteno. nema goreg nego kad ti majka okrene leđa kao da si kužan. Navodno je čak željela poći za mamom, ali joj se ta želja nije ostvarila.

Čuli smo da se dječak uspio nekako snalaziti dok je bio sam. Odlazio je i k djedu nešto pojesti ili se oprati, međutim, taj čovjek ni sam nema uslova da primi unuke jer živi na rubu siromaštva – zaključila je druga susjeda.

Nadležne je o svemu obavijestila škola..Ostavite komentar: