Maduro odbio humanitarnu pomoć: Ukrali ste nam novac, pa nam nudite toalet-papir

Venecuela neće dozvoliti „lažni šou“ s humanitarnom pomoći SAD, izjavio je predsjednik te zemlje Nikolas Maduro.

„Humanitarna pomoć se pretvorila u šou kako bi se opravdao državni prevrat. To je jeftin šou koji treba da nas ponizi. Oni su blokirali gotovo deset miliona dolara, naše zlato, novac od nafte, a sada nude 20 miliona? Venecuela neće dozvoliti taj lažni šou s humanitarnom pomoći“, rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

U četvrtak je objavljeno da se prva partija humanitarne pomoći iz SAD već nalazi na granici Kolumbije i Venecuele u sabirnom centru u Kukuti. Riječ je o dva kontejnera od 50 tona i najmanje šest kamiona koji su stigli na taj punkt. Konvoj su pratili automobili nacionalne policije Kolumbije.

„Ako želite da pomognete, oslobodite novac koji ste blokirali našoj zemlji. Ukrali su novac, a sada nam nude toalet-papir“, rekao je Maduro.

Ranije su predstavnici Huana Gvaida, samoproglašenog privremenog predsjednika Venecuele, saopštili da će 14. februara u Vašingtonu biti održana međunarodna konferencija za prikupljanje humanitarne pomoći Venecueli.

On je obećao „tešku bitku“ za račune Venecuele u inostranstvu koji su ranije predati na upravljanje Huanu Gvaidu.

Stejt department SAD je u januaru saopštio da su američke vlasti šefu opozicionog parlamenta omogućili pristup računima vlade Venecuele u američkim bankama.

„To je teška, složena bitka. Nad tim računima su pogledi i političke ambicije da se ukradu naša sredstva. Mi smo u pravoj bici, a ja ću saopštiti zemlji kada rezultati budu pozitivni. Taj novac pripada zemlji, on se pretvara u stanove, zdravlje, razvoj ekonomije“, rekao je Maduro.

Prema njegovim riječima, Venecuela u prvom kvartalu ove godine namjerava da poveća proizvodnju zlata.

„Imamo strategiju razvoja industrije dobijanja i prerade zlata, planiramo da za tri puta povećamo proizvodnju zlata u prvom kvartalu“, rekao je on i naglasio da zemlja dobija zlato u izobilju i da ima pravo da ga prodaje na svjetskom tržištu kao i svaki drugi proizvođač.

Predsjednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido se proglasio za šefa države 23. januara, a SAD i niz drugih zemalja su ga podržale, zatraživši od Madura da ne dopusti nasilna dejstva protiv opozicije. Maduro je saopštio da je on ustavni predsjednik, a Gvaida je nazvao „američkom marionetom“. Rusija, Kina i druge zemlje podržale su Madura kao zakonitog predsjednika Venecuele.

Maduro ponovo podržao održavanje prijevremenih izbora

Predsjednik Venecuele je ponovo potvrdio da je spreman za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

„Predlažem prijevremene izbore za Nacionalnu skupštinu i ratifikovaću ih“, rekao je Maduro i dodao da želi da vidi ljude koji će glasati za novi Parlament koji će doprinijeti stabilizaciji zemlje.

„Kakav je prioritet žena i muškaraca u Venecueli? Izbori? Mislim da nisu. Prioritet žena i muškaraca Venecuele su obnova ekonomije i ekonomski rast, preporod. Drugi prioritet je mir. Treći prioritet su politička i institucionalna stabilnost“, naglasio je venecuelanski lider.

Maduro je, takođe, rekao da podržava „mehanizam iz Montevidea“ koji je stovren sa ciljem da se pronađe političko rješenje u toj zemlji.

„Mehanizam iz Montevidea s poštovanjem daje tok dijalogu Venecuelanaca uz pomoć naše braće iz Latinske Amerike i Karipskog basena. Spremni smo da odmah podržimo svako dejstvo koje vodi dijalogu, razumijevanju među Venecuelancima“, rekao je Maduro.

Ranije je saopšteno da „mehanizam iz Montevidea“ koji su predstavili Meksiko, Urugvaj i Karipska zajednica (KARIKOM), podrazumijeva četiri etape: hitno pokretanje dijaloga o rješavanju situacije u Venecueli, pregovarački proces, izradu sporazuma i njegovu realizaciju.

EU mora da čuje “venecuelansku istinu”

Obraćajući se Evropskoj uniji, Maduro je naglasio da ona mora da čuje „venecuelansku istinu“, umjesto što sluša „desničarske ekstremiste“.

„Uvijek smo govorili Evropskoj uniji i (šefici evropske diplomatije) Federiki Mogerini: Ne čujete istinu o Venecueli, gluvi ste. A Evropska unija je prokleta, Mogerinijeva će pasti ako sluša i prati ono što venecuelanski desničarski ekstremisti govore“, rekao je Maduro.

 

Izvor.(Sputnik)

 Ostavite komentar: