Ljudska greška vjerovatno uzrok teške nesreće u Bugarskoj: Poginulo 45 osoba

Bugarski istražioci u četvrtak su poručili da je ljudska greška vjerovatno uzrok nesreće na auto-putu u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45.

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku.

Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj.

Istražioci su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri s gorivom prouzročili požar. Također su ustanovili da nije došlo do eksplozije.

“Trenutno je najvjerovatnije i jedino objašnjenje ljudska greška”, kazao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

“Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule usljed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda zbog eksplozije”, dodao je.

Istražioci ispituju jesu li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora te loša organizacija saobraćaj na auto-putu mogli doprinijeti nesreći.

“Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinijela nesreći”, kazao je Sarafov.

Autobus je udario u zapreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera auto-puta, kažu istražioci.

“Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom”, istakao je glavni istražioc Marijan Marinov.

“Niko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus”, rekao je.

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u zadnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, portparol državnog odvjetnika.

Hospitalizovano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva dužnosnika u četvrtak u Sjevernu Makedoniju kako bi preuzeli uzorka DNA od porodice, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.

Ostavite komentar: