“Ljekari načinili fatalne greške”: Saši je žena umrla na porođaju, a kćerkica je u komi

Porodilja Danijela Kosić (41) iz Negotina umrla je greškom ljekara u ZC Negotin, tvrdi njen suprug Saša Kostić, dok je tek rođena kćerkica u kritičnom stanju.

Spasa nije bilo

“Danijela je bila zdrava kao dren. Ovo joj je bila treća trudnoća i nije imala nikakvih zdravstvenih problema. Dan prije tragedije u devetom mjesecu trudnoće otišla je pješice ljekaru i nema ni govora da je imala rizičnu trudnoću, kako ljekari tvrde”, priča Saša kroz suze. Kako tvrdi, njegova supruga primljena je 6. oktobra u porodilište Zdravstvenog centra Negotin i, umesto carskog reza, započet je indukovani porođaj.

“Doktor Boban Istatkov, koji je vodio njenju trudnoću i koji je trebalo da je porodi nije bio prisutan. Zvanično, bio je u ambulanti zbog drugog slučaja, a nezvanično sam saznao da je bio na nekom svadbenom ručku. Porođaj se zakomplikovao i Danijeli je pukla materica, pa je hitno prebačena u operacionu salu. Intervencija je trajala do 10 časova 7. oktobra, kada su je navodno stabilizovali i odlučili da je hitno prebace u KC Niš. Meni niko ništa nije pričao. Stalno su mi govorili da je stabilno iako je do tada dobila već šest boca krvi”, tvrdi očajni suprug.

Iako je kao suprug imao pravo da sa ženom bude u kolima Hitne pomoći, rečeno mu je, kaže, da nema mjesta, pa se privatno prevezao u Niš, gdje su ga dočekali ljekari koji su pokušavali na sve načine da spasu Danijelu, ali je to bilo nemoguće.

Preminula usljed unutrašnjeg krvarenja

“Prema otpusnoj listi, tokom operacije u Negotinu zasjekli su dio trbušne aorte i debelog crijeva, pa je Danijela preminula usljed masovnog unutrašnjeg krvarenja. Niška bolnica je tražila obdukciju, ali ja nemam prava da vidim rezultate dok se ne pokrene zvaničan sudski postupak, koji ću podnijeti protiv ZC Negotin”, naglašava Saša, pokušavajući da zadrži suze. Danijela i njen suprug imaju dvoje djece, sina od 21 i kćerku od 12 godina. Novorođenčetu su planirali da daju ime Evangelina.

Kćekica u komi

“Beba je prebačena u Tiršovu, gdje je priključena na aparate. Danijeli nisu na vrijeme dali krv i kiseonik jer, navodno, nisu imali, pa je beba od rođenja na aparatima. Ima srčani ritam, ali je u komi i, po svemu sudeći, ostaću i bez djeteta, a supruga je preminula na moj rođendan”, jedva izgovara očajni otac.

Ivić izbjegao pitanja novinara

Telegraf je pokušao da stupi u kontakt i sa načelnikom ginekologije dr Miroslavom Ivićem, ali su im na njegovom odjeljenju poručili da je na doručku i da zovu poslije 12 sati. Kada su to uradili, glavna sestra je rekla da je Ivić odsutan i da sutra pozovu ranije, kao i da ne zna njegovu mejl adresu.

Anesteziolog tužio ZC Negotin?

Doktorka, anesteiolog čije ime Saša ne želi da pominje, a koja je prisustvovala Danijelinoj operaciji, navodno je već tužila ZC Negotin.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=124182675021357&set=a.124182748354683&type=3

“Kako sam čuo, ona je već podnijela tužbu protiv naše zdravstvene ustanove jer nije imala vremena da mojoj ženi da kiseonik i krv. Zbog nedostatka kiseonika i beba je u teškom stanju. Vjerujte mi, neću stati dok ovo ne istjeram na čistac i dok krivci ne budu odgovarali za smrt moje supruge i majke moje djece”, poručio je Saša Kostić.

Direktorka ZC Negotin: Dali smo sve od sebe da je spasimo

S druge strane, direktorka ZC Negotin Vidosava Paunović negira Kosićeve tvrdnje.

“Netačno je da su zasječeni dio trbušne aorte i debelog crijeva, s takvom povredom aorte ona bi toliko krvarila da ne bi preživjela do Niša, do kojeg se putuje oko tri sata. U operacionoj sali bilo je četiri ginekologa, dva hirurga, jedan urolog, tri anesteziologa i dva pedijatra. Nije bio indukovan porođaj, već je carski rez započeo lično načelnik ginekologije dr Miroslav Ivić, koji je došao sa godišnjeg odmora zbog pacijentkinje”, naglašava direktorka. Ona kaže da je i pomenuti doktor Boban Istatkov došao u salu u toku intervencije i da nije bio na svadbi.

“Ljekari iz ZC Negotin uložili su sve napore da spase Danijelu Kosić, a među njima je i dr Istatkov. Ona je prvo imala napad sličan epileptičnom i pozvan je neurolog. Kada je započet carski rez, uočili su da žena već krvari i da ima tri rasprsnuća materice. Odmah su izvadili bebu, kao i matericu, a zatim je ušili. Nakon toga joj je pritisak bio vrlo nizak i, uprkos lijekovima, nije došlo do boljitka, pa je poslata u KC Niš”, objašnjava dr Paunović.

Prema njenim riječima, pacijenktinja je dobila tri transfuzije krvi i dvije plazme u Negotinu, a u putu do Niša i četvrtu transfuzijiu”Pacijentkinja je dobila krv i kiseonik na vrijeme. U sanitetu su s njom bili ginekolog, anesteziolog i anestetičar. Ne znamo šta se desilo kasnije u Nišu, gdje je ona, nažalost, preminula nakon nekoliko sati. Sačekaćemo obdukcioni nalaz i priznati krivicu ako smo nešto pogriješili. Tada ćemo saznati i da li je do oštećenja krvnih sudova došlo spontano ili je uzrokovano u toku intervencije. Bez tog izvještaja ne možemo da znamo tačan uzrok smrti”, naglašava direktorka.

Ostavite komentar: