Linta: Srpsko tužilaštvo da procesuira odgovorne za likvidacije i mučenja Srba u Zadru

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta još jednom poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv nekadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog planske likvidacije, mučenja i progona zadarskih Srba i masovnog uništavanja srpske imovine 2. maja 1991. godine i kasnije tokom ratnog perioda.

On podsjeća da se danas navršava 30 godina od fašističkog događaja koji je nazvan “Zadarska kristalna noć” ili progon zadarskih Srba.

“U Zadru je nakon dolaska HDZ-a na vlast maja 1990. godine odmah počeo najbrutalniji pritisak na Srbe posredstvom telefonskih prijetnji, uvreda, poruka mržnje, psihičkog i fizičkog maltretiranja. Zatim su počela hapšenja, mučenja i likvidacije Srba. Odnos prema Srbima u Zadru je jedan od mnogih dokaza ustaškog karaktera Tuđmanovog režima”, navodi Linta.

On ističe da se vrhunac obračuna sa Srbima desio 2. maja 1991. godine kada je bijesna rulja krenula da se obračuna sa Srbima i uništi njihovu imovinu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

“U Zadar je došlo više stotina ljudi sa desetak autobusa koju su bili naoružani motkama i šipkama pjevajući ustaške pjesme i uzvikujući ustaške parole. Upotrebljena je i velika količina eksploziva koji se u to vrijeme nalazio jedino u posjedu policije i koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu. Tog i sledećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mjestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra”, naveo je Linta.

On naglašava da brojne činjenice pokazuju da je rušilački pohod na Srbe i srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran u koordinaciji lokalnih moćnika i vlasti Zagrebu.

Linta navodi da je tog i narednih dana iz Zadra protjerano oko 10.000 Srba, a uništeno je oko 200 srpskih kuća, vikendica, poslovnih objekata i lokala društvenih firmi iz Srbije.

Prema njegovim riječima, likvidacije Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata su nastavljeni tokom ljeta i jeseni 1991. i tokom 1992. godine.

“Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća u užem dijelu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vrijeme rata. Srbi koji su ipak odlučili da ostanu u Zadru bili su izvođeni iz kuća ili su hapšeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu kraj Nina i na druga mjesta gdje su najsvirepije mučeni, a mnogi su likvidirani samo zato što su Srbi. U periodu 1991 – 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od kojih 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA u Zadru”, naveo je Linta.

Ostavite komentar: