Linta poručio da je čin Milanovića sraman: Po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je sinoć kao skandaloznu, ali očekivanu odluku predsjednika Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga te zemlje Zorana Milanovića da vrati ratna odlikovanja i čin general “osvjedočenom ratnom zločincu” Branimiru Glavašu.

“Ovim sramnim činom Zoran Milanović je po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda jer štiti ratne zločince, najdublje vrijeđa i ponižava srpske žrtve i njihove porodice i ruga se pravdi. Milanović dobro zna da je Branimir Glavaš bio gospodar života i smrti u Osijeku i na širem području Osijeka i da je odgovoran za nestanak, hapšenja, mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine i kasnije”, poručio je Linta u saopštenju.

Slučaj Glavaš, kako je dodao, jedan je od mnogih primjera da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da u najvećoj mjeri donosi oslobađajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima.

Linta ponovo poziva Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je donijeta 21. maja na predlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dvije sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”, u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Ostavite komentar: