Lakši prelazak granice: Selaković i Sijarto potpisali sporazum o graničnoj kontroli

Srbija i Mađarska potpisale su danas sporazum, kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, željezničkom i vodnom saobraćaju, čime bi trebalo da se ubrzaju procedure i olakša prelazak granice u oba pravca.

Sporazum su u Subotici potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Selaković je na zajedničkoj pres-konferenciji rekao da su potpisane izmjene i dopune sporazuma, koje će u velikoj mjeri doprinositi smanjenju gužvi na graničnim prelazima koji postoje.

On kaže da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom između Mađarske i Srbije, odnosno izgradnjom brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Selaković je podsjetio i na ranije potpisan memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumijeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne, lakše prolazi kroz energetsku krizu.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o daljem razvoju ekonomske saradnje, kao i angažovanju na infrastrukturnim projektima regionalne saradnje.

Sijarto je istakao da je prijateljstvo između dvije zemlje istorijsko i da se svakim danom pišu nova poglavlja saradnje, te da je u prvoj polovini ove godine udvostručena trgovinska razmjena između dvije zemlje za 117 odsto.

“Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za željeznički saobraćaj, gdje ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe”, rekao je Sijarto.

On je naveo da će željeznički robni promet prolaziti kroz Reske, gdje će se se obavljati i granična kontrola u međunarodnom željezničkom saobraćaju, prenio je Tanjug.

Ostavite komentar: