Lajčak u Prištini: Ambicije su sada drugačije, ne samo sastanak Kurti-Vučić, već rezultat

Ambicije Miroslava Lajčaka nisu samo da organizuje sastanak između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, već je to i dogovor između strana – to je poruka evropskog posrednika koji je doputovao danas u Prištinu i već se u odvojenim susretima sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Sa kosovskim premijerom – i drugi put za nedjelju dana, javlja “Kossev”.

Kako je kazao nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, upravo je razlog njegove posjete Prištini još jedan pokušaj da se srpski i kosovski lider sastanu do kraja godine.

Evropski posrednik za dijalog Beograda i Prištine kaže ipak da pitanje nije u održavanju sastanka, već u rezultatu koji izostaje.

„Ove nedjelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsjednikom Vučićem. To je ono na čemu radimo, pitanje nije sastanak, već je pitanje – rezultati“, rekao je Lajčak, a prenosi Kossev.

Dvojica lidera su se već sastajala ali bez pozitivnih rezultata, potvrdio je Lajčak. Kazao je da su zato ambicije „sada drugačije“:

„Ne samo organizacija sastanka, već i dogovor između strana i to je upravo ono na čemu radim i to će se nastaviti“, dodao je.

„Dijalog je važan, radimo na tome, postoji dobra volja, potrebno je samo da budemo sigurni da će sastanak proizvesti neki rezultat“, poručio je na kraju kratkog obraćanja.

I kosovska predsjednica Vjosa Osmani primila prethodno je primila izaslanika za dijalog Evropske unije.

U saopštenju iz kosovskog predsjedništva navodi se da je Osmani sa Lajčakom, osim o dijalogu, razgovarala i o najnovijim dešavanjima u regionu.

„Predsjednica Osmani je istakla da je uspjeh ovog procesa važan ne samo za Republiku Kosovo, već i za cio region. Ona je ponovo potvrdila da Kosovo ostaje posvećena i konstruktivna strana u procesu dijaloga. Posebno je istakla potrebu za jasnom porukom da epilog ovog procesa treba da bude obostrano priznanje“, navedeno je u saopštenju.

Što se tiče pitanja u regionu, Osmani je i večeras Lajčaku ponovila da je potrebno „hitno rješavanje destabilišućih trendova“ uz naglasak da se oni ne mogu posmatrati „samo kroz prizmu zapadnobalkanskih pitanja“, već kao „direktna suprotnost evropskim vrijednostima“.

Lajčak je u razgovoru sa druge strane, navodi se dalje, istakao potrebu za angažovanjem EU u povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanju evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana.

„On je istakao da ima prostora za napredak u dijalogu i ukazao na strateški značaj ovog procesa za cijelu EU“, ističe se iz kabineta Osmani.

Lajčak se prije dva dana u Beogradu sastao sa srpskim predsjednikom, i to samo dan nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem u Beogradu.

 

 

Ostavite komentar: