Lajčak: Region zapadnog Balkana nije u dobrom stanju

Specijalni predstavnik EU za zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je danas u Budvi da je situacija u Crnoj Gori i regionu „mnogo gora“ nego prije pet godina i da će ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno biti gori u odnosu na onaj od pre pet godina.

Kao razlog za to on je na 2BS forumu naveo pad posvećenosti evropskim vrijednostima.

Lajčak je ocijenio da je i regionalna saradnja gora nego tada, dodajući da svi indikatori pokazuju da su odlučnost i posvećenost reformama koje bi približile EU danas manje prisutne.

-I ja snosim odgovornost. Ne radi se o krivici, već konstatujem ono što je očigledno, ovo je samo opservacija – naveo je Lajčak.

On je rekao da je zamajac u politici proširenja, koji ranije nije bio prisutan, sada tu i poručio da EU čeka.
Kako je istakao, Evropske političke zajednice ne treba se plašiti.

-Rat u Ukrajini je promijenio mnogo toga, pravila, svjetsku arhitekturu. Postoji jedna mnogo dobra stvar, a to je da postoji buđenje kod EU . naveo je Lajčak, prenio je portal RTCG.

On je rekao da su politički kriterijumi značajni jednako kao tehnički.

-Region nije u dobrom stanju, a EU želi da pokaže da smo ozbiljni i želimo da pokažemo neki pozitivni primer zapadnog Balkana. Moj iskreni savjet regionu – hajde da manje razmišljamo šta želi EU, već da se fokusiramo na ispunjavanje svojih zadataka – naveo je Lajčak.

On je istakao da članstvo nije poklon.

-Morate izgraditi evropske standarde u zemljama, ali i rješavati bilateralna pitanja – naveo je Lajčak.

 

 

Ostavite komentar: