Lajčak otvoreno: Kosovo nikada nije tražilo da pitanje Albanaca u Srbiji bude dio dijaloga

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da pitanje Albanaca u Srbiji nikada nije bilo dio dijaloga.

Ako Kosovo želi da to bude dio dijaloga, onda je na Kosovu da to predloži i da onda vidi da li će se Srbija saglasiti, jer strane odlučuju šta je deo dnevnog reda – prenose izjavu Lajčeka “Reporteri”.

Predstavnik EU je dodao da “ova tema nikada nije formalno predložena”.

Lajčak je naveo da on ne forsira nikoga jer zaista vjeruje da postoji želja za normalizacijom odnosa i da je njegova uloga da pomogne u tom procesu, prenosi Blic.

Imam dvije liste, jednu za Vladu Kosova i jednu za Vladu Srbije, ali moji partneri već dobro poznaju ovu listu i ja je redovno ažuriram. Ne želim da javno iznosim ovu listu, dijelim je samo sa državama članicama, a kada razgovaramo sa njima, u slučaju Srbije imamo Poglavlje 35, dok za Kosovo imamo druge mehanizme – rekao je on.

Lajčak je ove izjave dao u emisiji “Kaldžo Pernime”, gdje je bio upitan da li misli da će biti posljednji pregovarač ili fasilitator od koga će se tražiti da mu se vjeruje.

“Moj konkretan mandat je normalizacija i pravno obavezujući sporazum i obećavam da ću u okviru svog mandata učiniti sve što je moguće da ostvarim ove ciljeve”, rekao je on.

Lajčak je upitan i za glasanje po peti put u Velikom Trnovcu.

“Pošto očekujem da drugi ljudi poštuju moj mandat i nadležnosti, ne želim da se miješam u mandate ili odgovornosti drugih, pa očekujem da vidim stavove strana uključenih u ovaj proces, kao što su OEBS i Delegacija EU u Srbiji”, rekao je specjalni predstavnik Evropske unije za Dijalog Beograda i Prištine.

Inače, on je od danas u trodnevnoj posjeti Beogradu. Tokom posjete od 29. juna do 1. jula, Lajčak će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kao i sa liderima parlamentarne opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar: