Lajčak istakao: Mogući odvojeni razgovori sa pregovaračima Beograda i Prištine

11.12.2023. | 08:50

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se tokom proteklih dana u Briselu, sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine.

Lajčak je u pregledu sedmičnih aktivnosti koje je objavio na svojoj Fejsbuk stranici, naveo da je imao otvorenu razmjenu mišljenja sa članovima Odbora za evopske poslove njemačkog Bundestaga, koji su bili u posjeti EU.

“Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i ja sam ih obavestio o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam NJemačkoj na snažnoj podršci mom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona”, istakao je Lajčak.

Lajčak je naveo i da je na panelu organizovanom u okviru godišnjeg samita Prijatelji Evrope – EU – Balkan u Briselu naglasio da je po prvi put u posljednje vrijeme EU spremna za proširenje, te da je krajnje vrijeme da se iskoristi prilika da se evropske integracije Balkana unaprijede.

Lajčak je pozdravio i jučerašnje potpisivanje komercijalnog ugovora između kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu KEDS i “Elektrosevera”.

On je ocijenio da je riječ o “važnom koraku u sprovođenju Energetske mape puta, dogovorene uz posredovanje EU i na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

“Konkretnije, `Elektrosever` će početi da snabdijeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulisana praksa”, napisao je Lajčak.