Kurti udario na Ramu – kamen spoticanja „Otvoreni Balkan“

07.08.2021. | 20:41

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije samo otvorila prostor za saradnju Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, već i tinjajući sukob između albanskog i kosovskog premijera Edija Rame i Aljbina Kurtija u borbi za svealbanskog lidera u regionu na šta Kurti otvoreno pretenduje.

Premijeru privremenih institucija u Prištini je sporazum koji je Rama potpisao sa Srbijom i Sjevernom Makedonijom došao kao „kec na jedanaest“, jer sada smatra da ima dokaz da se Rama okreće prema istoku i Beogradu, a da u takvoj situaciji on može biti lider albanske zajednice u regionu.

Kurti udario na Ramu

U tom tonu ispred ambasade Albanije u Prištini održana je serija, doduše manjih protesta, na kojima je izraženo neslaganje sa inicijativom premijera Albanije Edija Rame za stvaranje „Otvorenog Balkana“ i saradnju sa Srbijom.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević podseća da rivalstvo Rame i Kurtija datira od ranije i da je Kurti sada pojačao svoje aktivnosti jer ga, kako ističe, na jesen čekaju za njega veoma bitni lokalni izbori na Kosovu i Metohiji.

„I prije izbora u Albaniji, posljednjim na kojima je Rama pobijedio, bilo je jasno da postoji razlika u političkim stavovima i prilazima između Kurtijevog „Samoopredeljenja“ koje je učestvovalo na tim izborima, i Ramine stranke ali i između njih lično,“ navodi Milivojević.

Kurti je pokušao da se na tim izborima probije unutar albanske političke zajednice s idejom da će sa te pozicije moći da polako preuzme mjesto lidera Albanaca u regionu.

Albanski ekstremisti Kurtijeva ciljna grupa

„Međutim, oni se strateški i ideološki veoma razlikuju i učešće Kurtija na tim izborima nije bilo dobrodošlo iako na njima nije dobro prošao. Rama je pragmatičan političar i u neku ruku vodi racionalnu politiku koja odgovora potrebama regiona ali i EU. I ta politika mislim da ima podršku i na Zapadu koji su neka vrsta sponzora Albanije”, vjeruje Milivojević.

Kurti s druge strane, dodaje diplomata, vodi iracionalnu politiku i igra na kartu ekstremnog albanskog nacionalizma, posebno kad je riječ o Srbiji, u nadi da će mu albanski ekstremisti u regionu pružiti podršku da skine Ramu sa „trona“.

„I u tom smislu on i Samoopredeljenje obezbjeđuju političku koheziju i platformu za svoju unutrašnju poziciju. To sve više dolazi do izražaja a naročito ubjedljive pobjede Edija Rame na izborima u Albaniji. Ovo što se sada dešava na relaciji Tirana-Skoplje –Beograd, Kurtiju ne odgovara i posljedica toga je manifestacija koja se dešava u obliku mini protesta, uz koje se provlači ne samo negodovanje zbog sporazuma već i protivljenju dijaloga Beograd i Prištine,“ zapaža Milivojević.

Rama poslao jasnu poruku iz Skoplja

Sve ovo, kaže naš sagovornik, može biti i dio performansa Kurtija za glasače, odnosno, određenu ciljnu grupu koja smatra da Kurti vodi pravu politiku.

„Reakcija pristalica Kurtijeve politike je ne samo izraz politike Samoopredeljenja već služi i za potrebe tom nacionalističkom pristupu. Mislim da će se sukob na relaciji Kurti-Rama nastaviti i tu neće biti neke ozbiljnije saradnje naročite poslije jasne poruke Rame iz Skoplja da Albanija ostaje na poziciji saradnje u regionu,“ kaže Milivojević, navodi Sputnik.

Činjenicu da je i Rama u više navrata istakao da je Kosovo dio Albanije, a i Kurtijev je strateški cilj da se Kosovo ujedini sa Albanijom, što znači da su im težnje iste, Milivojević objašnjava razlikom u pristupu ka ostvarenju tog cilja, uz napomenu da Rama čeka ulazak Albanije u EU, dok Kurti tu ideju želi da iskoristi za svoje sitne političke poene.
Inače, protest ispred albanske ambasade u Prištini zbog “Otvorenog Balkana” održala je organizacija Pokret za demokratiju kao simboličnu akciju protivljenju ove inicijative.