Kurti u Briselu zatražio priznanje nezavisnosti od pet zemalja članica EU

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je danas u Briselu priznanje nezavisnosti Kosova od pet zemalja Evropske unije, prenosi portal ‘koha.net’.

Poslije zajedničke večere koju je u Briselu za lidere Zapadnog Balkana priredio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Kurti je rekao da će priznavanje Kosova od zemalja koje ga nisu priznale dovesti zemlju ka evropskim integracijama.

“Potvrdili smo interes i spremnost da napredujemo ka EU i istovremeno razgovarali sa prijateljima i kolegama ovdje u Briselu kako da nam pomognu u sprovođenju reformi u našim zemljama, a sa druge strane ubijediti pet država članica da priznaju nezavisnost Kosova”, rekao je on.

Kurti je ponovio potrebu za liberalizacijom viza za gradjane Kosova i naglasio da je to jedina zemlja u Evropi čija je mladost izolovana.

On je rekao da je Kosovo zemlja sa veoma talentovanim mladim ljudima koji vide EU kao priliku i da tamo studiraju i rade, a zatim se vrate i daju doprinos svojoj zemlji.

“Potrebna nam je liberalizacija viza. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nema liberalizaciju viznog režima, što je najveća prepreka talentovanim mladim ljudima na Kosovu da studiraju i posluju. Prosječna starost na Kosovu je 30 godina i sa tako talentovanom omladinom toliko je štetno imati ovaj zid izolacije”, rekao je Kurti, prenose Nezavisne novine.

Kosovski premijer je dodao da je zainteresovan za više ulaganja kako bi se zaposlilo više mladih ljudi koji su, kako je rekao, sve više “primorani da migriraju”.

 

 

Ostavite komentar: