Kurti razotkrio detalje tajnog sporazuma Tačija i NATO-a

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, obavijestio je danas predsjednicu parlamenta, Vjosu Osmani, o „tajnom sporazumu“, koji su potpisali Hašim Tači i nekadašnji generalnog sekretara NATO Anders Fog Rasmusen o zabrani aktivnosti pripadnika KBS sa sjeveru Kosova.

U pismu Osmanijevoj Kurti kaže da je riječ o sporazumu koji je Tači potpisao u, kako navodi, „ime Republike Kosovo“, a kojim je na Kfor prenio apsolutnu kontrolu nad aktivnostima pripadnika KBS na sjeveru Kosova, na neodređeno vrijeme.

Kurti u pismu Osmanijevoj opiširno objašnjava da je o postojanju tog “tajnog sporazuma” saznao prošlog novembra od, kako navodi, jednog zvaničnika NATO, a da je nakon preuzimanja premijerske funkcije tražio od vladinih službenika da mu bez odlaganja dostave taj dokument da bi analizirao njegove posljedice.

Pozivajući se na ustav, Kurti precizira da je Tači prekršio tri člana koja se tiču, kako navodi, “prenosa suvereniteta, ratifikacije međunarodnih sporazuma i član u vezi sa smjenjivanjem kosovskog predsjednika”, prenijela je prištinska Gazeta Expres.

Precizirajući da se Osmanijevoj obraća s namjerom da je obavijesti o postojanju tog “tajnog sporazuma” i o implikacijama, Kurti kaže da s tim u vezi želi da izbjegne bilo kakve nesporazume.

Ističe da nije u pitanju njegov stav za ili protiv tog tajnog sporazuma i njegovog sdržaja, da kao premijer, kako kaže, „duboko razumije i cijeni izuzetni značaj saradnje Republike Kosovo i NATO u obezbjeđivanju punog teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana“, te da kao premijer želi da uvjeri parlament i građane da neće preduzimati nijedan korak koji bi mogao da ugrozi ovaj, kako kaže, „neophodni savez za bezbjednost države“.

Pismo iste sadržine Kurti je, osim Osmanijevoj, juče uputio Tačiju i glavnom tužiocu Aleksandru Ljumeziju.

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: