Kurti pristao na kompromis: Američki ambasador ga upozorio i kritikovao

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je pristao na kompromis po pitanju registarskih tablica, nakon što ga je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer upozorio da bi situacija na sjeveru Kosova mogla nepovratno da se pogorša.

Njemački novinar Mihael Martens najavio je na Tviteru, kako je naveo, opsežan intervju sa Kurtijem o svim bitnim temama koje se tiču Kosova koji će biti objavljen u listu Frankfurter algemajne cajtung.

Prema riječima Martensa, Kurti je izjavio da ga je Hovenijer upozorio da bi situacija na sjeveru Kosova “mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša”.

“Američki ambasador je imao više informacija od mene o situaciji na sjeveru”, rekao je Kurti, ne ulazeći u detalje.

Ocijenio je i da je “neobično iskrena i veoma oštra kritika”, koju mu je uputio specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, nekonstruktivna.

“Nisam tvrdoglav, ja sam principijelan”, rekao je Kurti.

Potvrdio je i da će Kosovo zvanično podnijeti zahtev za članstvo u EU u decembru.

Martins dodaje da je sa Kurtijem razgovarao i o ulozi Borelja i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, kao evropskih medijatora, kao i o suštini francusko-njemačkog prijedloga za rješenje pitanja između Kosova i Srbije.

Po Martensovim riječima bilo je razgovora i o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i o pitanju proznanja Kosova od strane Srbije.

“Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim riječima: Zašto bi to Vučić uradio ako je nagrada koja je nekada izgledala na vidiku nestala”, bilo je jedno od pitanja u intrvjuu, kaže Martens.

On je u najavi intervja sa Kurtijem dodao da je bilo riječi i o recipricitetu za manjine, činjenici da EU i SAD zahtevaju formiranje ZSO, kao i o viznoj liberalizaciji, članstva Kosova u Savjetu Evrope i drugim temama, piše Kosovo online.

Ostavite komentar: