Kurti poručio: Specijalci na Jarinju štite graničnu policiju, Vučić želi incidente

22.09.2021. | 17:18

Premijer Kosova Albin Kurti obratio se na današnjoj konferenciji za medije na srpskom jeziku i kazao da Vlada Kosova i njeni građani nisu za izazivanje incidentata kao i da je lično u čestoj kominikaciji sa ljudima iz srpske zajednice koji su za saradnju

Kurti je kazao da su specijalci kosovske policije prisutni na sjeveru Kosova kako bi podržali graničnu policiju, zbog rizika od “ljudi koji protestuju i njihovih struktura”.

Naveo je da specijalne jedinice nemaju drugu svrhu osim zaštite granične policije na prijelazima Brnjak i Jarinje.

“Naša odluka i mjere koje smo poduzeli nisu zamišljene protiv ikoga. Mi želimo slobodu kretanja i smatramo da treba da se o ovome razgovara u Briselu. Mi smo veoma otvoreni za te razgovore i pokazali smo našu spremnost, ali izgleda da nije bilo spremnosti Beograda”, kazao je Kurti, prenosi Kosovo online.

Premijer Kosova ističe da nikom nije u interesu da se situacija na sjeveru Kosova pogorša i da dođe do eskalacije.

“Moram da kažem da ako pratite način na koji govori predsjednik Srbije, onda izgleda da su nekome potrebni incidenti, ali to nije premijer Kosova i nisu građani Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Želim da ni Srbija ni Kosovo ne uvode privremene tablice, ali mi moramo da imamo naše privremene tablice dokle god Srbija ima njene”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je istakao da je u stalnoj komunikaciji sa mnogim Srbima koji žive na Kosovu, od kojih su pojedini političari u Vladi Kosova, kao i sa onima koji nisu politički aktivni i da među njima ne pravi nikakvu razliku.

“Ali moram da vam kažem da ima Srba na Kosovu koji prave razliku, kad se sastanu sa mnom, oni ne žele da to bude javno. I meni je žao što smo u ovakvoj sitiaciji. Oni su meni rekli da kada se vrate u svoju općinu, da tamo možda ja neću biti u stanju da ih branim. Ja ne mislim da su Srbi sa Kosova preplašeni od ove vlade, ali ima neki drugih faktora, od kojih se oni boje. Ja sam ovde za sve građane, bez obzira na političku stranku ili nacionalnu pripadnost, ali još nismo u toj situaciji da možemo da branimo svakoga od raznih paralelnih struktura”, naglasio je kosovski premijer.

Kurti je naveo primer Srbina iz Raniluga, kojeg je imanovao za savjetnika i dodao da je on nakon par sati “podnio ostavku zbog prijetnji i zastrašivanja”.

“Znači ako se Srbi na Kosovu plaše nekoga, budite sigurni da to nisam ja niti moja vlada”, zaključio je Kurti.

Podsjetimo, Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promijene pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo).