Kurti istakao: Imamo manje od dvije godine za konačan dogovor sa Srbijom

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sporazum sa Srbijom mora da bude postignut što prije.

Kurti je rekao da je spreman da se dodatno angažuje kako bi to pitanje bilo riješeno, prenosi Reporteri.

“Nemamo mnogo vremena, nisam siguran ni da imamo još dvije godine da se dogovorimo sa Srbijom”, rekao je Kurti za Dojče vele, prenosi Kosovo online.

Na pitanje da li shvata ozbiljno upozorenje da pitanje Kosova može da bude skinuto sa stola EU ako ne bude dogovora do maja 2024. godine, Kurti je rekao da sporazum mora da bude postignut u najskorije vrijeme.

“Slažem se da nemamo mnogo vremena, i da živimo u opasnim i nepredvidivim vremenima. Nisam siguran ni da imamo dvije godine za postizanje sporazuma. Moramo to da uradimo što je pre moguće. Zbog toga sam spreman da se kreativno i konstruktivno angažujem u ovim razgovorima u Briselu kad god budemo pozvani”, odgovorio je Kurti.

Kako piše Reporteri, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak već neko vrijeme ponavlja da trenutno postoji jedinstven politički kalendar pred izbore u SAD i EU, koji treba iskoristiti za postizanje dogovora.

“Ne bih rekao da je sljedeća godina odlučujuća, ali sam više puta rekao da imamo ovaj prozor mogućnosti koji će trajati do evropskih i američkih izbora 2024. Mislim da je naša odgovornost da ovu priliku ne propustimo”, rekao je Lajčak u četvrtak tokom boravka u Prištini.

Sa druge strane, opozicione partije u Prištini optužuju Kurtija da otkada je na vlasti ništa nije uradio po pitanju dijaloga sa Beogradom.

Predsjednik DPK Memlji Krasnići izjavio je sinoć da u dijalogu nike za dve godine napravljen nikakav pomak. On je ocijenio da je većina sastanaka u Briselu iskorićena za unutrašnja politička pitanja.

Krasnići je dodao da nije optimista da će dijalog u skorije vrijeme dobiti svoj epilog.

Ostavite komentar: