Kurc: Kritike Srbije neopravdane, podrška Vučiću i Srbima

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocijenio je, u eksluzivnom intervjuu za Tanjug, da su neopvradane kritike na račun Srbije zbog saradnje sa Rusijom i Kinom, uz konstataciju da je Srbija napravila značajan napredak, koji mora biti „nagrađen“ i napretkom na evropskom putu.

Srbija, predsjednik Vučić, ali i svi rukovodeći političari, kaže, mogu biti sigurni u punu podršku Austrije na tom putu.

– Želimo da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Posebno u Srbiji je razvoj veoma pozitivan i tome se mora odati priznjanje, te to mora voditi ka napretku na evropskom putu. Sve drugo bi vodilo ka tome da Evropa i EU u regionu izgubi vjerodostojnost. To bi bilo loše ako se uzme u obzir da se radi o regionu u kojem mnoge države svijeta imaju svoje geopolitičke interese. Puno je u igri – upozorio je on.

U Beču se sutra, u organizaciji austrijske vlade održava konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati i premijerka Ana Brnabić, a kancelar Sebastijan Kurc rekao je da mu je cilj da ovom konferencijom vrati Zapadni Balkan na visoko mjesto na agendi EU.

– Zapadni Balkan je region koji je nama u Austriji, a i meni lično važan. Kada sam bio ministar spoljnih poslova počeo sam da se zalažem za taj region, i to sam nastavio i kao kancelar. Pandemija korona virusa je mnoge teme zasjenila i stavila u drugi plan, a tako i Zapadni Balkan. Glavni cilj ove konferencije je da Zapadni Balkan na evropskoj agendi podignemo na veoma visoko mjesto. Želimo da postoji snažniji fokus na ovaj region, kao i da i sve izjave, razgovori o evropskoj perspektivi konačno postanu realnost – objasnio je on.

Kurc je, na pitanje Tanjuga kakav je stav Austrije na činjenicu da Srbiji nije odobreno otvaranje ni jednog klastera, te zamoljen da prokomentariše opravdanost rezigniranosti predsjednika Aleksandra Vučića koju je podijelio i tokom svoje nedavne posjete Češkoj gdje je izjavio „čak iako ispunimo sve potrebne uslove Unija nikada neće prihvatiti Srbiju kao punopravnu članicu“, rekao da se nada da to nije tako.

– Razumijem razočarenje. Podržavam predsjednika Vučića. On je u Srbiji sproveo mnogo reformi. On je zemlju izveo na veoma uspješan ekonomski put. On je primjerno uspješno vodio zemlju u borbi protiv pandemije. Ima punu našu podršku u zahtjevu za evropskom perspektivom. U pravu je da je Srbija puno uradila i da zaslužila odgovarajući napredak na evropskom putu“, naglasio je on.

Upitan za stav Austrije kada je riječ o saradnji Srbije sa Rusijom i Kinom i zavređuje li Srbija tolike kritike, kaže da s njegova strane nema kritike zbog saradnje Srbije sa Rusijom i Kinom.

– Apsolutno je razumljivo da jedna zemlja koja nije članica EU ekonomski sarađuje i sa drugim dijelovima svijeta. Rusija, a i Kina su za Srbiju važni trgovinski partneri i ne treba se čuditi da jedna država kao Srbija održava kontakt sa svim supersilama svijeta. Kritike smatram neopravdanim jer mnoge evropske zemlje trguju sa Rusijom i Kinom, i djelimično imaju veoma tijesne političke odnose. Srbiju kritikovati zbog toga smatram pogrešnim. Smatram i da što je vjerodostojnija evropska ponuda, što snažnije EU podržava Srbiju i druge zemlje regiona, to se manje treba brinuti da će se građani i politika Srbije orijentisati prema drugim dijelovima svijeta. Ostajem pri tome da, što se s većim poštovanjem, pozitivnijim pristupom EU ophodi prema Srbiji i njenom stanovništvu, kao i ostalihm zemljama Zapadnog Balkana, to će biti veće pozitivno raspoloženje prema EU u regionu – naglasio je on.

Kurc je izrazio nadu da će uskoro posjetiti Srbiju.

– Održavam tijesni kontakt sa predsjednikom Vučićem, premijerkom Brnabić, predsjednikom Skupštine Dačićem i mnogim drugim predstavnicima srpske politike, privrede, civilnog društva. Već se radujem moj budućoj posjeti Srbiji – zaključio je, prenose “Novosti”.

 

 

Ostavite komentar: