Krvavi pir! Psi lutalice poklali svu jagnjad, žena ostala bez stada

Mještani beogradskog naselja Ripanj već godinama ne mogu normalno da žive jer strahuju od napada pasa lutalica.

Da to nije rijetkost ukazuju informacije o sve krvoločnijim i češćim napadima na ljude, koji zadobiju teške povrede. Posljednji u nizu slučaj zgrozio je mještane Ripnja, jer je brutalan napad tri nevlasnička psa u domu jedne porodice pričinio nevjerovatnu štetu. Lutalice su napravile pravi krvavi pir, zaklaklale su ceo obor ovaca, ukupno 11 njih!

Juče je tako Jasminu Vujanovuć u pola sedam ujutru zaprepastio uznemirujući poziv koji je dobila od svekra, penzionera, koji ju je zvao da joj kaže da su tri velika psa zaklala cijelo stado ovaca koje su imali. Čovek je bio van sebe, jedva je govorio.

Psi rasporili 11 ovaca

Kako je Jasmina za Blic rekla nije verovala šta čuje, a prvo što joj je na pamet palo jeste da je tako i neko dijete moglo tragično da nastrada, pošto divljih pasa lutalica u ovom naselju ima svuda.

“Napad pasa lutalica na ovce desio se juče. Cijelo stado ovaca su zaklali. Ja sam zvala sve nadležne službe, ali niko nije htio da dođe, onda sam odlučila da unajmim advokata”, govori ona. Ističe da nadležni pse nisu ni tražili, tako da se pita hoće li ih uopšte i naći.

“To su bili crni, žuti i bijeli pas srednjeg rasta. Moj svekar je stariji čovek, on ih je vidio, ali nije mogao da ih juri i hvata. Uspio je nekako da ih istera iz dvorišta. Veoma se uplašio, ipak je penzioner. I te kako se uznemirio, zvao je odmah mene i njegovog sina. A kada je došao do obora sa ovcama nije mu bilo dobro vidjevši šta su uradili. Prizor je bio jeziv, na sve strane rasporene ovce! Oni su ih zadavili i poklali zajedno sa jaganjcima i ovnom. Ukupno 11 ovaca je zaklano. Na sreću, niko od ukućana nije bio povrijeđen”, priča za Blic Jasmina.

Ona je objasnila da je evidentno da su psi veliki jer su uspeli da preskoče ogradu koja je viša od jednog metra. Psi nisu probili ogradu, već preskočili. To nije niska ograda, ima metar i 20, koju su oni prešli, a potom i ogradu od obora gdje se ovce nalaze.

“Tačno se vidi kuda su preskakali, to su krupni i veliki psi, vide se njihovi otisci. Mali pas ne može da zakolje ovna koji ima skoro 90 kila, a ovce su imale po 60 kila”, govori uznemirena žena. Jasmina zabrinuto kaže da ovo nije bio prvi napad pasa lutalica na stoku.

“Mislila sam da niko nikad nije prijavio ovako nešto. Juče smo saznali da su jednom mladiću divlji psi zaklakli 15 ovaca, ali on nije bio uporan kao ja. Nisam htjela da pustim da niko ne reaguje jer je ovo velika šteta. Posmatrano finansijski, to je skoro 180.000 dinara”, navodi. Objašnjava da je pored novca koji su potrošili da kupe ovce nikako ne bi smelo da se zanemari dodatni trošak koji imaju pošto se svakodnevno nabavlja stočna hrana.

“Ulažemo dosta u hranu za stoku, plaća se i košenje i baliranje, nema moj svekar svoje, on ima samo traktor, ostale stvari plaća. Ja se nadam da ću dobiti neku nadoknadu, to će sve advokat da riješi. Mi od ovaca ne živimo, ali to ne umanjuje štetu koju smo pretpjeli. Sinoć sam jedva oka sklopila, ostavili smo uključene reflektore, ali nisu dolazili psi. I nemaju više šta da zakolju, ostale su samo koke koje smo mi morali da zatvorimo jer su ovce sve potamanili”, upozorava ona.

Djeca ne smiju sama napolje

Prema njenim rečima, u Ripnju ima toliko pasa lutalica da djecu roditelji već godinama ne puštaju da se slobodno igraju napolju.

“Ovdje svi vode decu u školu jer ima previše pasa lutalica. Rijetko koje dete ćete danas vidjeti da samo ide u školu, vode ih roditelji, a deka i baka odu po njih jer na svakom ćošku ima neka grupica pasa. U centru Ripnja gde je i škola ima grupica od 10-12 pasa lutalica, što nije nimalo naivno”, zabrinuto kaže. Ljudi dolaze sa strane i te pse ostavljaju ovdje kod nas jer smo mi selo blizu Beograda i uvijek ih ima, istovare ih usput i eto. A gdje će drugo ti psi nego tamo u naseljeno mesto gdje ima hrane – kaže ona i dodaje da grad Beograd još uvek nije uradio ništa da bi riješio ovaj problem.

“Svako normalan se boji. Komšije imaju malu djecu. Ovo nije prvi put da su psi lutalice napravili neku štetu, samo što su ovaj put napali životinje. Bilo je i napada na ljude, ali ni tada niko nije reagovao, pa svakodnevno ste svedoci koliko psi lutalice napadaju i djecu i ljude, ali kod nas je nepodnošljivo postalo. Niko od nadležnih nije htio da dođe Juče sam bila bijesna zato što niko od nadležnih službi nije htio da izađe i da radi svoj posao. Kada sam zvala službe samo su mi govorili da to nije njihova nadležnost i samo su prebacivali na druge. Prvo sam zvala Komunalnu zoohigijenu gde su mi rekli da će doći samo ako su psi lutalice i dalje tu pa da ih pohvataju. Naravno da nisu bili tu, ne znam ni kako bih ja mogla da zadržim te pse koji su poklali celo stado ovaca. Zvala sam potom komunalnu policiju, oni su mi malo izašli u susret, ali niko nije došao. Ista situacija je bila sa običnom policijom, gde niko nije došao da nam pomogne”, govori Jasmina za Blic.

Angažovala advokata

Kada je napokon dobila Veterinarsku inspekciju rekli su joj da se njihova nadležnost završava sa kontrolisanjem zaraznih bolesti i da to nije za njih već opet za komunalnu policiju.

“Tada sam odlučila da angažujem advokata da mi pomogne, jer drugog izbora nisam imala. Kada je advokat počeo da zove redom sve i kada je rekao svima da ce da ih tuži oni su se pojavili u najkraćem roku i sve odnijeli”, kaže ona.

Odnošenje uginule životnje po kilogramu 1 marka

Dodaje da su iz Zoohigijene odnijeli sve zaklane životinje, ali da je i tu bilo komplikacija. Prema njenim riječima, iz veterinarske inspekcije joj je rečeno mogu da zakopaju te životinje. Iz Zoohigijene su mi rekli da je njihov dolazak na teren oko 20 maraka a odnošenje uginule životnje po kilogramu je 1 marka.

“Ja sam pristala na to da platimo jer mi nemamo gde te uginule životnje i ne želimo da ih kopamo po livadama kako su nam rekli. Tu ima negde oko 500 do 540 kilograma, to bi koštalo oko 500 maraka”, priča Jasmina za Blic.

Međutim, Zoohigijena nije naplatila ništa jer bi onda značilo da zoohigijena naplaćuje uslugu od države kada nije zvana privatno.

“Danas je stigla potvrda od njih da su po službenoj dužnosti odneijli životinje. Ja bih platila na svoj zahtev, ali pošto su mi izdali nalog da će to odneti onda se ne plaća”, zaključila je ona i dodala da svakodnevno šluša jezive priče o ljudima koji su žrtve napada vlasničkih i pasa lutalica, a da joj je jezu u kosti uterala vijest o Vladanu Radosavljeviću, novinaru koga su do smrti izujedala dva vlansička psa kod njegove vikendice u Velikoj Ivanči.

Ostavite komentar: