Krizni štab Srbije: Prelazimo iz nepovoljne u nesigurnu situaciju – i dalje obavezne mjere

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je najveći broj građana izuzetno odgovoran. U tom smislu mi se čini da ulazimo u jesen mnogo spremnije, rekla je premijerka. Epidemiolog Predrag Kon kaže da se epidemiološka situacija blago popravlja, da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda. Direktorka KC Vojvodine Edita Stokić ističe da je liječenje pacijenata sa kovidom 19 komplikovano.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba saopšteno je da je preminulo još devet pacijenata.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare da je u posljednja 24 časa potvrđeno još 295 pozitivnih slučajeva, da je devet osoba umrlo a da su 132 osobe na respiratorima.

“Realnost je da nam se procenti smanjuju i da pritisak na zdravstveni sistem slabi, i po broju pregleda i na osnovu hospitalizovanih”, rekla je premijerka.

Kaže da je 287 hospitalizovano u posljednja 24 časa, a otpušteno 390 osoba. “Sve dolazi pod kontrolu, očekujemo dalje smirivanje situacije, ali to zavisi od svih nas”, rekla je premijerka.

“Dugujem zahvalnost građanima, zajedno se borimo, najveći broj građana je izuzetno odgovoran, to se vidi u gradskom prevozu, zatvorenim prostorima, u tom smislu mi se čini da ulazimo u jesen mnogo spremnije nego što smo bili do prije nekoliko mjeseci”, kaže Brnabićeva.

Epidemiološka situacija se blago popravlja

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se epidemiološka situacija blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda.

“Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se mi nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju i to je ono što imamo. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, sprovoditi mjere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske”, naveo je Kon.

Prema njegovim riječima, obično subotom i nedjeljom se smanjuje broj onih koji se javljaju, to je navika da se kod ljekara ide poslije vikenda.

Pokazatelji ukazuju na to da se nalazimo u situaciji postepenog smirivanja i prelaska u nesigurnu situaciju, ponovio je Kon.

Vrlo je bitno sprovoditi mjere, voditi računa o kontaktima, koristiti maske – to je ono što je presjek naše situacije, podvlači dr Kon.

“Izaći ćemo iz ove situacije, skeptičan sam da ćemo se vratiti u normalu dok nemamo način kako da povećamo kolektivni imunitet”, upozorio je Kon.

Ukazuje da je polazak djece u školu trenutno najznačajniji događaj i apsolutni prioritet u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Žarišta se polako smiruju

Broj zaraženih kovidom u Beogradu se smanjuje u ukupnom broju, a i u svim drugim mjestima koja su bila žarišta u Srbiji situacija polako ide nabolje, rekao je Kon.

Kaže da mu se čini da su brojevi u Novom Sadu i dalje dosta visoki.

Istakao je da kliničko-bolnički centri neće biti potpuno vraćeni u non-kovid stanje, pošto će postojati dijelovi koji će ostati za kovid pacijente.

Komplikovano liječenje kovid pacijenata

Direktorka KC Vojvodine dr Edita Stokić kaže da je ta ustanova sa najviše hospitalizovnih. Broj pacijenata koje smo otpustili je veći, što ide u prilog onome što je dr Kon pomenuo.

Prema njenim riječima, njihovi kapaciteti su prošireni i angažovan je veliki broj medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Dr Edita Stokić kaže da kovid 19 osim promjena na plućima izaziva promjene i na drugim organima, među kojima je akutna bubrežna insuficijencija.

Prema njenim riječima, ukoliko pacijent dospije u jedinicu intenzivne njege, akutno zapaljenje bubrežne funkcije može da se javi čak u od 78 do 90 odsto slučajeva.

Kaže da govorimo o pacijentima pozitivnim na koronavirus, liječenje zahtijeva multidisciplinaran tim ljekara.

Dr Stokić je navela da je u Ginekološko-akušerskoj klinici KCV u posljednja 24 sata rođeno 35 beba, od toga 24 dječaka i 11 djevojčica.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: