“Kriza u Sjevernoj Makedoniji je prošlost”: Premijer Zaev objavio radosne vijesti

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je kriza u njegovoj zemlji zvanično okončana i da se privreda oporavlja.

“Poslije jedne godine, prema današnjim zvaničnim statističkim podacima, možemo da kažemo da je kriza i zvanično okončana i da se ekonomija oporavlja, što je potvrda naših analiza da je ekonomija stabilna i da će da raste”, rekao je Zaev na Prvoj godišnjoj konferenciji ekonomski oporavak i rast poslije kovida 19” u okviru Ekonomsko-finansijskog foruma Skoplje 2021.

Premijer Sjeverne Makedonije je istakao da je nekoliko minuta prije početka njegovog govora državni zavod za statistiku objavio da je u drugom kvartalu ove godine registrovan rast bruto domaćeg proizvoda od 13,1 odsto.

“Ovo znači da smo u prvom polugodištu ove godine postigli rast BDP od 5,6 procenata. Za ovu godinu smo projektovali rast (BDP) od 4,1 odsto, sa očekivanjem da izvoz zabeleži rast od 10,6 odasto, a bruto investicije rast od osam procenata”, rekao je Zaev.

Kako je istakao, stopa zaposlenosti je od kraja 2020. počela ponovo da raste istim tempom kao prije pandemije, sa porastom od 1,5 odsto u poslednja tri kvartala, a u porastu je i prosječna neto plata. ; “Nezaposlenost je na nivou od 15,9 odsto, što je istorijski najniži nivo u novijoj makedonskoj istoriji. Smanjena je za 4,8 odsto u poredjenju sa istim periodom 2020. Dodatno, prema zvaničnim statističkim podacima, prosječna neto plata kontinuirano raste i po zaposlenim je u junu iznosila 28.744 denara (oko 470 evra)”, rekao je Zaev.

Ostavite komentar: