Krivokapić: Sporna dva člana Temeljnog ugovora sa SPC

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je za “Vijesti” da postoje najmanje dva člana Temeljnog ugovora sa SPC koja su sporna i jedan dio preambule.

Zdravko Krivokapić je rekao da je u petak proslijedio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju, u kome je naveo crnogorski stav vezan za Temeljni ugovor da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule.

Na pitanje novinara koji su članovi Temeljnog ugovora sporni, rekao je da se jedan odnosio na vjerske praznike koji su, kaže, bili u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim praznicima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta je to podrazumijevalo, Krivokapić je rekao: “To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani”, rekao je crnogorski premijer.

Na konstataciju novinara da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

“Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”, rekao je Krivokapić.

“U mojoj vladi samo eksperti”

Kada je riječ o vladi Crne Gore, Krivokapić je istakao da je njegov stav bio i prije kretanja “u ovu priču i poslije završetka izbora” da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može donijeti dobro. Naglasio je da ostaje pri tom stavu.

“Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako kao što ja osluškujem određeni političari”, istakao je Krivokapić.

Novinar Televizije Vijesti je tražio pojašnjenje – da li to znači da neće biti ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

“U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata”, rekao je Krivokapić, navode “Vijesti“.

Na pitanje da li planira kadrovska osvježenja, kadrovsku rekonstrukciju Vlade ili možda infrastrukturu, što bi značilo uvođenje još ministarstava, Krivokapić je rekao da to zahtijeva administrativni put koji nije tako jednostavan i koji traje.

“Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji koja ima 14 ministarstava, da je to mjera Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

 

 

Ostavite komentar: