Krivokapić izložio program nove Vlade: Fokus na razvoju ekonomije

Fokus Vlade Crne Gore u narednom periodu biće na razvojnoj ekonomskoj politici i unapređenju konkurentnosti, rekao je u crnogorskom parlamentu mandatar Zdravko Krivokapić i dodao da je posebno važna konsolidacija javnih finansija i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike.

Krivokapić je istakao da će fokus, osim nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti i na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Skupština Crne Gore počela je sjednicu izlaganjem mandatara Zdravka Krivokapića koji je obrazložio program i personalni sastav nove Vlade.

Sjednica će, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najmanje dva, a najviše tri dana.

Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da poslije parlamentarnih izbora tri koalicije imaju skupštinsku većinu.

Mandatar je u ekspozeu, koji je u ponedjeljak, 30. novembra, dostavio parlamentu istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida 19 i istinska vladavina prava.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, počevši od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata.

On je najavio i da će svi “diskriminacioni zakoni koji su kreirani s ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene”.

“Poseban prioritet vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama”, rekao je Krivokapić.

On je rekao da će biti izvršena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora, donesena deklaracija o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotokovima, kao i izmjena Zakona o energetici.

Krivokapić je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

On je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a inostranih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić. Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

Ostavite komentar: