Kremlj oštro protiv „naftnog udara“ Amerike na Venecuelu

Američke sankcije Venecueli i njenoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA primjer su nelojalne konkurencije i pokušaj miješanja u poslove druge zemlje, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

„Sve u svemu, legitimno rukovodstvo Venecuele već je opisalo ove sankcije kao nezakonite. Možemo potpuno da se pridružimo tom stavu“, dodao je on.

Peskov je rekao da će se ruski interesi u Venecueli štititi u okviru međunarodnog prava upotrebom „svih raspoloživih mehanizama“.

Juče su SAD uvele sankcije i blokirale čitav imovinu venecuelanske kompanije PDVSA u iznosu od 7 milijardi dolara i zabranile poslovanje sa njom. Vašington je takođe još jednom pozvao sve zemlje sveta da priznaju Huana Gvaida za legitimnog privremenog predsednika Venecuele.

Peskov je rekao i da Kremlj nije iznenađen kontaktima predsednika SAD Donalda Trampa i lidera opozicionog parlamenta Venecuele Huana Gvaida, koji je bio u kontaktu sa SAD i pre nego što se proglasio za predsednika Venecuele.

Kontakt Gvaida i Trampa Peskov je ocenio „kao sasvim prirodan, s obzirom da se on nalazi i da je bio u stalnom kontaktu sa Vašingtonom i pre dešavanja“.

„Prema tome, u tome ne postoji ništa iznenađujuće“, dodao je on govoreći o razgovoru Gvaida sa američkim predsednikom.

Ranije je Gvaido saopštio da je razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države tokom trajanja mandata privremene vlade u zemlji. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevale od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: